Messe med håp
Messetilbud fra Båtliv og Seilas
Ukuelige utstillere
Fornøyd messeadmiral Søyland
Sivertsen lanserer Solbåt
Ny Skorgenes avdukes
Engasjert publikum
Kommentar: Ole Henrik Nissen-Lie

Messe med håp

Båtutstilling på Vestlandet uten Askeladden og Viksund forteller om en bransje i hardt vær, men ikke uten håp.

Publisert Sist oppdatert
Dim: 93x72px

Bergen

Hvem hadde trodd for et år siden at Vestlandets største båtutstilling i år skulle være uten Askeladden og Viksund?

Askeladden var i årevis Norges største båtprodusent. Politikere, presse og publikum pleide å stimle seg sammen rundt nyhetene til Askeladden. I fjor gikk Askeladden konkurs, og fjorårsmodeller blir denne helgen auksjonert ut til lave utropspriser av Johs. Lunde Gruppen.

Mens Askeladden de siste årene har solgt skjærgårdsjeeper  og daycruisere for over 300 millioner kroner, har Viksund tronet på Dra til Sjøs med sine store flybridgebåter. Det er ikke lenge siden Viksund Båt solgte båter for over 100 millioner kroner i året. Nå er Askøybedriften i gjeldsforhandlinger, og glimrer med sitt fravær på årets messe.

Les: Innbruddspriser på nye båter

Musikk

Ikke alle er like hardt rammet av nedgangstidene. Skorgenes holder koken i Lituaen og har dessuten etablert en ny fabrikk i Ukraina. På Dra til Sjøs i år avdukes den nye Skorgenes 395 med pomp og prakt og høy musikk. ”We are simply the best” ljomer gjennom utstillingslokalet mens den hvite duken trekkes til side.

Les: Ny Skorgenes avduket

Viknes stiller ut nyheten Viknes 1030 Sunbridge, som vekker stor interesse hos publikum. NB Marine er en annen vestlandstorhet som klarer seg bra, og som i år har satset på to mer nøkterne modeller: Ardea 27 offshore og Ardea 27 pro.

Les: Vinterlig fjordtur med Viknes' nye solbåt

Det er mer plass mellom utstillerne i år enn tidligere. Ute står utstillerne åpningsdagen og fryser i snødrevet. Likevel er stemningen god. Skorgenes har solgt to eksemplarer av nyheten Skorgenes 395 før sjøsetting av den første båten. Normar har solg en Beneteau Oceanis 31, som på messa fallbys til 729.000 kroner. Publikum står i kø for å se nyhetene fra Viknes og Bavaria.

Smil

Messen etterlater ingen tvil om at man kan gjøre gode kjøp i dagens marked. Det er heller ingen tvil om bransjens engasjement og optimisme. Mange mener at nå løsner salget. Elcon tilbyr båtlån helt ned til 5,25 prosent rente.

Les: Finansiering viktig for båsalg

Verken snødrev eller finanskrise klarer å drive vekk smilene og gleden over å være på messe, treffe bransjekolleger og vise fram båter og utstyr til publikum. Dét varmer i vinterkulda, og lover godt for livet etter krisen. – Salget gikk tregt i fjor høst. Nå kan det bare gå oppover, sier selgerne vi snakker med. Ingen tvil om at båtbransjen har tæl!