Bygg båt etter lommeboka
Bygg båt etter lommeboka
Bygg båt etter lommeboka
Bygg båt etter lommeboka
Bygg båt etter lommeboka
Bygg båt etter lommeboka
Bygg båt etter lommeboka
Bygg båt etter lommeboka
Bygg båt etter lommeboka
Bygg båt etter lommeboka
Bygg båt etter lommeboka
Bygg båt etter lommeboka

Bygg båt etter lommeboka

Bor det en liten båtbygger i deg? Aquamarine 730 Sport byr på et selvyggerprosjekt med norske deler og lav pris.

Publisert Sist oppdatert

På Sjøen for alle kom vi over en selvbygger daycruiser. Båten med alle delene kan til og med kalles helnorsk.

Aquamarine 730 Sport skiller seg ikke ut i mengden, den gjemmer seg heller bort i skyggen av Bavarias nye 46-foter på Sjøen for Alle.  Den 24 fot lange båten kan du bygge opp selv, tilpasset lommebok og eget tempo. Du kan gjerne starte forsiktig, for så å oppgradere når det passer deg.

Prisen for byggesettet er 130.000 kroner, og da er all glassfiberarbeidet gjort. Men tilleggslista er lang. Du må ha motor, og billigste motoralternativ er en Mercruiser 4.3L MPI med 190 hestekrefer til 125.000 kroner.

Mange arbeidsuker

– Hvor mange byggetimer må man regne med i et slikt byggeprosjekt.

– Rundt 150 timer i kun montering må man regne med, sier Rune Johansen i Fritidsverden. Blant monteringsjobben som venter er vindskjerm, pullpit, ventiler og hengsler til alle luker.

– Det mest krevende er faktisk skyveluka, som verken skal sitte for hardt eller for løst, sier Johansen.

Fritidsverden har selv gjort ferdig båten som står på messa. De tilbyr også full montering for de som kun ønsker båten og ikke jobben. Prisen for en ferdig båt er 293.600 kroner, om du velger den aller billigste løsningen. Fordelen da er at etter hvert som man får råd kan man ettermontere og oppgradere båten. Litt dyrere riktignok, da kjøp av hele pakken gir rabatt, men det gir muligheter til å få en start på vannet.

– De fleste som har henvendt seg til oss så langt har ønsket ferdig båt, sier Johansen. Han har tro på at flere etter hvert vil oppdage selvbyggermuligheten.

Rask båt

En ferdigbygd båt, komplett, får du for 500.000 kroner. Da er den motorisert med en Mercury 4,3 MPI (bensin), men kan også leveres med diesel. Med 220 hestekrefter klarer båten 46 knop. Med 120 hestekrefters diesel har den målt 34 knop.

– Og den går fint i vannet, smiler Johansen, og legger til at den har vært mange turer opp og ned av vannet for å få modifisert steglister, noe som har bedret kjøreegenskapene for skrogene som produseres videre. Produsenten tilbyr også vakumstøping med et tillegg på 15.000 kroner, om kiloene og farten er viktig. Vakumstøp reduserer vekten med cirka 200 kilo.

Helnorsk

Navnet Aquamarine er ikke så veldig norsk, men det aller meste av byggesettet lages i Norge:

  • Skroget støpes på Tromøya i Arendal
  • Sete og putesett lages av Svennevik og Ødegård
  • Vindskjermen lages av Ertec i Tvedestrand
  • Instrumentpanel lages av Belko i Grimstad
  • Skapdørene lages av Skilsø
  • Kalesje lages Sagen i Kristiansand
  • Bensintakk lages av Tomic i Arendal