Satte huset på vannet

Familien fikk ikke strandeiendommen de ønsket seg og bygde isteden huset PÅ sjøen, skriver bladet Vesterålen.

Publisert Sist oppdatert

Rikelig plass får de i hvert fall, på en flåte i et hus på 270 kvadratmeter, med store rom og atelier på toppen. Og altså utsikt til sjøen. Det kan slepes og fortøyes stort sett hvor som helst, i prinsippet.

I skipsregisteret

– Vi måtte danne et rederi, og har ført den inn i skipsregisteret, forteller Mechthild og Ola Henriksen til Bladet Vesterålen.

Navnet er «Måken Jonathan», etter Richard Bachs berømte romanfabel om måken som fant sin egen vei utenfor flokken.

– Den stakk seg jo også ut fra flokken, ler familien.

Den nye husbåten stikker bare 10 centimeter dypt og kan ligge hvor som helst.

Nå skal husbåten slepes til Slåttnes, der andre etasje skal bygges på, mens flåten ligger på sjøen. Akkurat nå ser bygget noe bunkersaktig ut, med gul epoxyoverflate. – Vi skal ha vanlig trepanel utenpå, så det får litt mer preg av et vanlig hus, forteller Henriksen.

Sandwichplater

Hele huset er laget av sandwichplater i trykkfast isopor med ei hinne av epoxy på utsida. Det hele er limt sammen med et spesiallim som ifølge byggherrene er sterkt nok til å brukes i flyproduksjon. Og så er de laminert. Lett, sterkt og enkelt. Det flyter på tre pontonger som er isolert fra hverandre, slik at dersom det skulle oppstå en lekkasje i den ene, vil det få minimale følger.

Lett og sterkt

Totalvekten er bare 12,4 tonn. Hadde det blitt bygd på konvensjonelt vis med betong, ville vekta vært omtrent det dobbelte. Bæreevnen er forøvrig på 350 tonn. I går ble huset sjøsatt med kranhjelp fra Ovik, etter å ha blitt montert i lokalene til SMV Hydraulic på Børøya.

Les i Bladet Vesterålen idag om planene om å starte produksjon av platene og tar byggeoppdrag i egen fabrikk i Hadsel.