Produksjonen fortsetter

Viksund gjenoppstår

Erling Viksund (72) tar kontroll over hele Viksund-virksomheten med produksjon på Askøy og på Sri Lanka.

Publisert Sist oppdatert

Konkursen i Viksund Båt betyr ikke at de kjente motorbåtene forsvinner fra markedet. Nestoren Erling Viksund (bildet) vil videreføre produksjonen på Askøy i regi av Viksund Trading. Dette selskapet er fra før av hovedeier i Viksund Smallboat, som ikke er er berørt av konkursen i Viksund Båt.

Viksund Trading sitter med eierrettighetene til flere av formene som ble brukt av Viksund Båt i båtproduksjon. Erling Viksund sier til Båtliv at han vil leie deler av det tidligere produksjonslokalet til montering og klargjøring av båter,  men at selve støpingen av motorbåtene vil settes ut til eksterne støperier på Askøy. Det er for tiden stor ledig kapasitet for båtbygging på øya utenfor Bergen.

106 millioner

Tidligere denne uka begjærte Viksund Båt oppbud etter lange forhandlinger om betaling av lønn til ansatte. Viksund Båt ble eiet og drevet av Rune Viksund, en av sønnene til Erling Viksund.  Selskapet omsatte i 2007 for 106 millioner kroner, men høy gjeld kombinert med salgssvikt det siste året knakk selskapet.

Viksund Smallboat produserer småbåter på Sri Lanka og ledes av broren til Rune Viksund, Jostein Viksund. Dette selskapet  omsatte for 15 millioner kroner i fjor, og hadde over en halv million kroner i driftsresultat. Selskapet har drevet med overskudd alle de siste årene, og har solid egenkapital.

Bedre salg

–    Salget av småbåter har tatt seg solid opp de siste månedene. Sist uke har vi også solgt to båter i 2,5-millionersklassen. Markedet er i ferd med å ta seg opp, men det blir ikke bra i år eller neste år. Kanskje ikke i 2011 heller. Vi som har drevet med båt en stund vet at det er sant som det står i bibelen: Etter syv fete år følger syv magre år, sier Erling Viksund til Båtliv.  

Nå samler han altså Viksund-virksomhetene under paraplyen til Erling Viksund i selskapet Viksund Trading. 

– Vi starter opp produksjonen av store båter i beskjeden målestokk. Rune Viksund fortsetter i familiebedriften som salgsdisponent. Jeg prøvde meg som pensjonist for noen år siden, men fikk ikke til det, sier Erling Viksund lakonisk.