Vi kjøper flere, men mindre båter

Vi kjøper flere, men mindre båter

Tall fra finansnæringen tyder på at flere nordmenn nå søker om lån for å kjøpe båt, men de fleste har krympet planene - både i kroner og antall fot.

Publisert Sist oppdatert

– Antall lånesøknader har gått opp med åtte prosent siden i fjor, men gjennomsnittlig lånebeløp har sunket med 90 000 kroner, til 350 000, sier soussjef Mette Kjærsund i Elcon Santander til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Elcon Santander finansierer drøyt 2000 båtkjøp årlig, og snittprisen kundene totalt planlegger å investere er vel en halv million, mot 650 000 i 2008. Båttypene varierer sterkt, men Kjærsund mener hovedvekten ligger på båter under ti meter.

Hovedtyngden av lånsøkerne er menn mellom 35 og 50 år, og disse kundene har en gjennomsnittsinntekt godt over middels. Mange tjener mer enn 500 000 kroner i året.

Tendensen bekreftes av båtforhandlerne. Halvveis ut i 2009 ser året ut til å bli bedre enn bransjen fryktet, men det er de mindre og rimeligere båtene folk ønsker.

– Førstevalget blant dem som handler hos oss er en 19 fots motorbåt til 275 000 kroner. Slike båter selger vi rundt 100 av i året. De fleste som kommer for å kikke på båt har nok minst like mye penger å rutte med som i fjor, men de er jevnt over mer forsiktige med å bruke dem, sier Terje Bakken, daglig leder i Bakken Motor AS i Drammen til nyhetsbyrået.

 

Også hos Heitmann Marin AS i Drøbak, der snittprisen på nye båter ligger godt over en million kroner, merkes trendskiftet.

– For nyere bruktbåter går det ganske bra. Men antall nye båter blir nok bortimot halvvert i år i forhold til de siste sesongene, og vi er fortsatt spent på hvordan fremtiden ser ut, sier daglig leder Peter Heitmann.

Han mener valutautviklingen er et av de største usikkerhetsmomentene:

– Når vi importerer betaler vi jo i euro. Prisen inn til oss som forhandler har økt med over ti prosent det siste året på grunn av dette.

Hovedbildet: Små familiebåter, som Viksund 635 er populære i et aktivt, men edruelig båtmarked. Foto: Jan Hanchen Michelsen