Trygve Hegnar opplevde bråstopp med Windy
Thomas E. Aalrud og Marex holder koken
Espen Aalrud med den nye flaggskipet 370 ACC

Marex med mest fart

Båtsalget stupte i fjor, men Marex gikk i pluss. Nå merker Marex mer fart i markedet.

Publisert Sist oppdatert

Mens Windy og Askeladden opplevde bråstopp i salget i fjor, holdt Viknes og Marex bedre fart i salget, viser regnskapstallene.

Marex produserer båter både i Norge og Litauen. I Norge var omsetningen i fjor 63,1 millioner kroner, og resultat før skatt havnet på 2,1 millioner.

–    Samlet omsetning for hele Marex Gruppen for 2008 er på 101 millioner kroner. Resultatet på båtproduksjonen i Litauen var på 1,5 millioner, så samlet resultat for begge verftene er på 3,6 millioner, sier markeds- og salgsdirektør Thomas Ekholt Aalrud i Marex A/S til Båtliv.

60 prosent

Ifølge Dagens Næringsliv stupte båtsalget i fjor. Omsetningen for landets største produsenter gikk ned med 60 prosent, viser tall avisen har hentet inn fra Brønnøysund.

Windys omsetning falt med hele 60 prosent fra 347,6 millioner i 2007 til 139 millioner i fjor. Dermed er Viknes Norges ledende produsent av fritidsbåter med en omsetning på 208,4 millioner kroner i fjor, som var ca ti prosent ned fra året før.

Mest lønnsom er altså Marex A/S med omsetning i fjor på 101 millioner kroner og resultat på 3,6 millioner, når virksomheten i Litauen inkluderes. (Da er ikke eiendom og andre aktiviter medregnet, kun båtsalget).

Konkurser

Tre av de mestselgende produsentene i 2007 gikk konkurs året etter. Dette dreier seg om Askeladden, Scand og Viksund, skriver avisen.

Frykten i bransjen nå er at høsten 2009 skal bli enda verre enn i fjor. Et lyspunkt ifølge Windysjef Knut Heiberg Andersen er større aktivitet hos båtforhandlerne i juli i år enn i juli i fjor.

Bedre

– Vi har analysert dagens marked sammenlignet med samme tid som i fjor, og vi konkluderte med at det er en del bedre. Vi får mange flere henvendelser nå enn i august i fjor, hvor det var helsvart. Marex har 50 prosent eksport og vi har fått nye forhandlere i Frankrike og Sveits, som bidrar med nye ordrer. Vi skal også for første gang stille ut på 370 ACC på Cannes boat show. Vi tror vi er gjennom det verste, men det er helt klart at det kommer til å bli tøft også denne høsten, sier Aalrud til Båtliv.

        Omsetning 2008        Resultat før skatt (mill kr)

Viknes              208,4                     -1

Windy Boats    139                        -6

Saga Boats        68,3                     1,5

Marex                63,1                      2,1

Nidelv                60,3                    -1,4

Skibsplast          61,8                    -0,2

Joda                  10,1                    -3,5