Oselveren vant nasjonalbåt-kåring

Den tradisjonsrike Oselveren vant over Åfjordsbåten etter en spennende avstemning, mens Nordlandsbåten ble nummer tre.

Publisert Sist oppdatert

Den tradisjonsrike trebåten Oselveren fra Hordaland vant Redningsselskapets kåring av Norges nasjonalbåt i skarp konkurranse med Åfjordsbåten fra Sør-Trøndelag. Over 200.000 stemmer kom inn i løpet av den nesten fire måneder lange avstemmingen. - Vi gratulerer vinneren fra Os og er glad for det store engasjementet denne kåringen klarte å skape langs hele kysten, sier ledelsen i Redningsselskapet til nssr.no.

Opprinnelig var det ti kandidater som stod igjen etter en nominasjonsrunde i vår. Nordlandsbåten endte på en tredjeplass, men de siste to månedene var det egentlig bare to kandidater som kjempet om tittelen Norges nasjonalbåt. Oselveren og Åfjordsbåten har vekslet på å lede avstemmingen som foregikk via SMS, men da det kom inn 14.000 stemmer til støtte for den smekre trebåten som fortsatt bygges på Os, kastet aksjonistene fra Fosen i Sør-Trøndelag inn håndkledet søndag kveld.

- Avstemmingen har vært kjempespennende og jevn og Oselveren er en verdig vinner. Men de egentlige vinnerne er entusiastene som driver med bevaring av gamle trebåter langs hele kysten, enten det er elvebåter fra Tana, Åfjordsbåter, Nordmørsgeiter eller gamle Colin Archer-skøyter. Ved å arrangere denne kåringen har vi oppnådd det vi ville, nemlig blest og masse presseomtale av det gode arbeidet som gjøres av tusenvis av entusiaster landet rundt, sier kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, Ernst Larsen.

53,4 prosent av de 216.000 avgitte stemmene gikk til Oselveren. Åfjordbåten fikk 45,1 prosent oppslutning, mens Nordlandsbåten fikk 1,2 prosent av stemmene. Alle de andre kandidatene fikk under 500 stemmer hver. 

- I anledning Kulturåret ønsker Redningsselskapet at det skal være fokus på kystkulturen også. Vår museumsskøyte RS "Stavanger" er under seiling fra Vesterålen til Oslo hvor den skal settes på land på Sjøfartsmuseet og konserveres for ettertiden.  Derfor et det ekstra morsomt at så mange har engasjert seg i hvilken tradisjonsbåt som bør bære tittelen Norges nasjonalbåt, sier Larsen.

Nå gjenstår bare en markering for vinneren. Den kommer til å skje ved en høytidelig overrekkelse på Os av et trofé, overrekkelsen vil trolig finne sted førstkommende fredag.