Funkisdesign
Taubåtdesign
Bad
Styrhus
Takterasse
Soverom
Designer Anders Johnson
Kjøkken
Salong
Vågå

Herskapelig på vannet

Kunne du tenke deg et flytende landsted? For tre-fire millioner kroner kan du få deg en flott leilighet som beveger seg i 12-13 knop.

Publisert Sist oppdatert

Orust, Sverige

‹Våga› er uten tvil den mest oppsiktsvekkende båten på utstillingen ‹Öppna Varv› på Orust. Linjene på den høye farkosten minner vagt om en hjuldamper der den ruver høyere enn alle andre båtene ved brygga. Langs skutsiden henger et banner med påskriften ‹bopahavet.se›.

Om bord treffer vi designer og båtbygger Anders Johnson i Johnson Marine.

Bobåt

- Dette er ingen husbåt. Det er en bobåt. Kjennetegnet på en båt er at den kan kjøre på sjøen, og at den kan manøvreres på en betryggende måte, sier Johnson til Båtliv. Han viser oss rundt i ‹Våga›, og det er som å være på visning i en moderne og smakfull leilighet på 50 kvadratmeter med herlig sjøutsikt.

‹Våga› er 13,85 meter lang og 6,5 meter bred. Akterdekket er som en balkong på sjøen. Innenfor er det et stort kjøkken på styrbord og stue på babord side. Forover finner man soverom og bad. I annen etasje er det en stor takterasse med bar og utegrill. Innredning og form er mer som en leilighet enn en båt, men styrhuset på toppen etterlater ingen tvil om at dette faktisk er en båt.

Katamaran

- Dette er en katamaran med to 140 hk dieselmotorer installert i hvert sitt skrog. Den marsjer 11 knop og gjør 13 knop på maksfart. Den klassifisert i CE-klasse D. Jeg pleier å si den er sjødyktig i opptil ti sekundmeter vind og to meter bølger, sier Johnson til Båtliv.

Han understreker stadig at ‹Våga› er en båt og ikke et flytende hus, men sier at det er en båt for folk som ikke har planer om å krysse havstrekk. ‹Våga› er laget for folk som gjerne beveger seg innaskjærs, og som legger mer vekt på komfort enn fart.

Båten er fullt vinterisolert med gulvvarme. Prisen for ‹Våga› er ca 3,4 millioner svenske kroner, opplyser Johnson.

Frihet

– Sjøen gir en spesiell følelse av frihet. Med våre båter kan du bo behagelig på sjøen hele året, og flytte deg dit du aller mest vil være, sier Johnson, som allerede har solgt en bobåt med stor badstue til Bergen. Johnson har tro på at det finnes et marked for denne typen båter, om folk tør å tenke mer på egne behov enn på hva andre folk i havnene tenker.

Ifølge Johnson manøvrer ‹Våga› rundt sin egen akse. Foruten to maskiner har båten hydrauliske baugpropeller i hvert skrog.

Mer informasjon om Johnson Marines Designs bobåter finner du på www.bopahavet.se/