Populær båt i ny utgave
Populær båt i ny utgave
Populær båt i ny utgave

Populær båt i ny utgave

Den populære aluminiumsbåten Buster L lanseres i en ny generasjon denne høsten.

Publisert Sist oppdatert

Buster L har vært blant de mest populære båtmodellene i de nordiske landene, og har vært i produksjon de siste 15 årene.

Buster, den største aluminiumsbåtprodusenten i Europa, fortsetter å utvikle sortimentet. Denne høsten lanserer den finske produsenten den nyeste versjonen av den mest populære motorbåten i de nordiske landene – Buster L.

Avdelingen for forskning og utvikling hos Fiskars hadde en usedvanlig utfordrende jobb, fordi modelloppgraderingen skulle gjøres på den mest populære båten i Finland og de nordiske landene. Det helt nye skroget, og innredningen med modernisert ergonomi, struktur og materialer, er resultatet av våre grundige produktutviklings- og testprosesser.

”Jeg tror ikke det finnes noen andre båtserier i produksjon som er testet så grundig og over en så lang tidsperiode som neste generasjons Buster L”, sier Markku Uotinen, som er ansvarlig for markedsføring og forskning og utvikling hos Buster.

”Målet vårt var å gjøre hver detalj i båten enda bedre og mer funksjonell enn før, for å sikre at båten oppfyller behovene til den mest krevende båtbruker”, forteller Juha Lehtola, administrerende direktør i Fiskars Inha Bruk Ab.

 

Bare litt større

Til tross for at kapasiteten er større, har den nye Buster L nesten de samme dimensjonene som sin forgjenger: Den er 14 cm lengre og 24 kg tyngre. Selv om båtens fartøysbredde bare er 1 cm bredere enn den forrige modellen, er bredden innvendig 15 cm bredere takket være den nye utformingen.

Båten kan enkelt transporteres på en lettvektstilhenger uten bremser, tauet av en vanlig bil. L kjører fortsatt med en motorkraft på 30–50 hk, og den har kapasitet til seks voksne personer eller en anselig last, tatt i betraktning dens størrelse på 465 kg.

”Vi ønsket å beholde funksjonene som gjorde Buster L til den mest populære motorbåten i de nordiske landene. Buster L har alltid vært i stand til å transportere en anselig last på en kostnadseffektiv måte og med relativt lav motorkraft”, sier designleder Kasperi von Schrowe.

Den fem meter lange første generasjonen av Buster L ble lansert i 1994 og ble fort folkets båtfavoritt. I fjor var det kun to båtmerker som var registrert i større omfang enn Buster L-modellen. I tillegg til i Finland er modellen spesielt populær i Sverige og Norge.

”Buster L har vist seg å være båten med den mest velegnede størrelsen for bruk i de nordiske landene. Den er stor nok til seks personer og har til og med kapasitet til større last, samtidig som den er lett nok til å være enkel å håndtere og flytte. Den er perfekt til generell familiebruk, hyttebruk og fiske”, påpeker Uotinen.

 

En mer komfortabel og fleksibel innredning

Den forbedrede innredningen er mest åpenbar med de høyere sidene, økt bredde innvendig og i materialvalgene. Den gamle aluminiumsstrukturen på sete og konsoll er erstattet av rotasjonselementer i formstøpt plast. De nye, myke formene gir forbedret ergonomi og setekomfort.

– Vi hadde god erfaring med rotasjonsstøping fra Buster Magnum i 2001. I tillegg til komfort, estetikk og slitestyrke gir slik konstruksjon tørr og brukervennlig lagringsplass, sier von Schrowe.

Den nye Buster L kan leveres med én eller to konsoller. Med én konsoll får man mer plass til fiskeutstyr eller transport av større last, og med to konsoller kan passasjerene også få ly. Båtens akterparti kan utstyres med en dør, som er tilgjengelig som ekstrautstyr, for å få god beskyttelse mot trekk.

Cockpiten er utformet ergonomisk for førere av ulike størrelser. Konsollen har god plass til å plassere en kartplotter, og alle instrumenter er plassert på en slik måte at føreren enkelt kan holde øye med dem.

Enkelt avtakbare sittekasser foran konsollene gir Buster L fleksibilitet. Det er tørr lagringsplass under baksetet og i den rommelige lagringsboksen i baugen.

Kalesjefunksjonene er også forbedret: Den nye kalesjen har  belysning og er enkel å bruke. En brukervennlig kalesjelagringsboks, som er velkjent fra den større X-modellen er nå også montert på den nye Buster L-modellen.

 

Skrog som har gjennomgått tøffe tester

Båtens viktigste konstruksjonsmateriale er sjøvannsbestandig aluminium. Fordi dette materialet er lett, slitesterkt og praktisk talt vedlikeholdsfritt, har det bidratt med fordeler i forsknings- og utviklingsprosessen, skriver produsenten i en pressemelding. Når det ikke er nødvendig å bruke en støpeform, kan skrogformen og geometrien – som er grunnleggende for sikkerhet og håndtering – enkelt modifiseres og testes ved hjelp av prototyper i legemsstørrelse under virkelighetstro forhold. Den neste generasjonen av Buster L er resultatet av grundige og tøffe testkjøringer som er gjennomført med flere testbåter.

Under konstruksjonen av det fullstendig nye skroget er det tatt spesielt hensyn til formen på baugen og båtens krenge- og svingeevne. Baugen på den nye modellen har enda bedre flyteevne, noe som medfører at båten holder seg tørrere og at den er enklere å håndtere i tøffe farvann. Svingeevnen og båtens adferd med vind fra siden er konsekvent og forutsigbar, noe som gjør Buster L til en sikker familiebåt.

Én av de nye strukturelle detaljene er akterstavnstrukturen. Selv om den er lettere enn før, er den nye strukturen vesentlig sterkere.

Nye overflatebehandlinger er også tilgjengelig: Yttersidene og bunnen på basismodellen er overflatebehandlet med aluminium. Du kan velge båtens finish, fargen på den fargede delen av skroget og en valgfri antigrobehandling for bunnen av båten.

 

Nye Buster L (grunnleggende informasjon om den gamle modellen vises i parentes)

- Lengde: 5,04 m (4,90)

- Bredde: 1,98m (1,97)

- Tørrvekt (versjon med enkel konsoll): 362kg (338)

- Anbefalt motor: 30-50 hk

- Kapasitet: 6 personer eller 465 kg