God sjøbåt
Ryddig under motorkassa
Flaskeåpner i rorkulten
Plotter som kan vippes ut
Pål Vedner og Øystein Jaer
Kogg i sola

Elegant kogg

Solvik 22 er en helt ny norsk båt med inspirasjon fra italienske fiskebåter, norske snekker og superyachter.

Publisert Sist oppdatert

Innerst på brygga under utstillingen ‹Båter i sjøen› ligger det en hvit båt og speiler seg kokett i vannet under og blinker i metall under den strålende sola.

 

–      Er det en snekke? Er det en daycruiser? Spør folk. – Det er en kogg, svarer designer og konstruktør Øystein Jaer. Han forteller at han har hentet inspirasjon til båten hos italienske fiskebåter, med rund baug med nedsenket fordekk, og en negativ spissgatter hekk.

 

Med sine 22 fot og åpne løsning ligner den for så vidt også på en norsk snekke, men da som en eksotisk og aristokratisk slektning.  Solvik 22 kunne vært tender til en superyacht.

Få nyhetene fra Båtliv på mail direkte til din innboks gratis. Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

 

Jaer forteller at han egentlig har mest erfaring med å designe seilbåter og superyachter. Han har fartstid sammen med den anerkjente norske superyahtdesigneren Espen Øino i Antibes i Frankrike.

 

Solvik 22 er støpt hos Nor Dan i Arendal, og er montert hos Huseklepp Modellverksted. Beslag er spesialsveiset i syrefast stål, og båten er utstyrt med artige detaljer, som kjøleboks under aktertofta og flaskeopptrekker under rorkulten. I stedet for teak er det benyttet miljøvennlig Kebony på dekk og dørk.

 

–      Jeg er inspirert av seilbåter. Man skal sitte godt og styre båten med rorkult, sier Jaer. Over forskipet kan man vippe ut en sprayhood, som er stor nok til at man kan overnatte under denne. Jaer er nøye med å kalle den sprayhood og ikke kalesje.

Den utstilte båten er utstyrt med en Yanmar på 107 hestekrefter, og med denne motoren er maksfart rundt 25 knop, får Båtliv opplyst. Jaer opplyser at Veritas har vært med under hele byggingen av båten, og at Solvik 22 er sertifisert av Veritas.  

 

Prisen på båten ligger rundt 620.000 kroner. Jaer forteller at Solvik 22 går veldig bra i sjøen.

Båtliv har testet båten, og kommer med testrapport i Båtliv 8, som er i salg fra midten av oktober.