Tyverier opp 20 prosent

Så langt i år er 1440 motorer stjålet fra båter langs norskekysten.

Publisert Sist oppdatert

Havnepolitiet etterlyser registreringsplikt for båter og motorer På samme tidspunkt i fjor hadde politiet registrert rundt 1200 båtmotortyverier i Norge. Dermed er det så langt en økning i båtmotortyverier på rundt 20 prosent på ett år.

- Vi ser med bekymring på utviklingen. Det er særlig store, moderne motorer som stjeles og svært få av disse blir funnet igjen, sier politioverbetjent Roar Isaksen i Oslo Havnepoliti til NTB. Mens det i 2007 og 2008 var hovedsakelig mindre motorer på 15-30 hestekrefter som forsvant, er det nå dyre motorer fra 90 hestekrefter og oppover som blir stjålet.

- Markedet for brukte motorer er stort i land der stadig flere får bedre råd. Motorene som blir stjålet i Norge havner ifølge politiet stort sett i øst-europeiske land og videreselges der. Det er igangsatt et omfattende internasjonalt samarbeid for å komme problemet til livs. 

– Det er likevel én helt sentral ting vi må få på plass for å bekjempe tyveriene. Vi mangler sårt et nasjonalt båt- og motorregister, slik vi har for biler, sier Isaksen i havnepolitiet.

Sporing

Kilder i politiet opplyser om ukentlige beslag av stjålne motorer på grenseoverganger og ferjer til Baltikum og Polen.

- Motorene kan noen ganger identifiseres som stjålne ved hjelp av serienummer og merking. Kommer tyvegodset videre til bruktmarked i Øst-Europa, er det derimot lite sannsynlig at de blir funnet. Forsikringsselskapene oppfordrer båteiere til å sikkerhetsmerke motoren og utstyre den med gjenfinningsutstyr.

- Om du har låst fast eller sikret motoren, så hjelper det knapt nok. Disse tyvene skjærer igjennom hva som helst, klipper over gjerder, låser og styringskoblinger, i noen tilfeller skjærer de motoren løs fra båten med motorsag, sier Frostad

Høylys dag

- Tidligere var lange, mørke vår- og høstnetter hovedsesong for tyverier. Nå stjeles det i tillegg motorer i en halvmeter snø i januar og i solsteiken i juli – mens folk ser på.

– Kledd opp i kjeledresser med logo på ryggen har tyvene ruslet ut på brygga, midt på lyse dagen, når det ofte ikke er vakthold. De forsyner seg og reiser av gårde. Folk som har sett det, har trodd at dette er noen som henter motorene for overhaling, siden alt skjer i dagslys, sier Frostad.