Mange lekre detaljer på METS.
Windy på handletur
Teknisk direktør Kai Hovde i Windy på jakt på verdens største messe for båtutstyr.

Windy på handletur

Verdens største messe for båtutstyr er et eldorado for båtbyggere. Bli med Windy i jakten på deler til deres kommende storbåt!

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en godtebutikk for båtbransjen, sier teknisk direktør Kai Hovde i Windy når vi treffer han på METS i Amsterdam. Han vandrer rundt blant 1200 utstillere med et årvåkent blikk etter deler som kan smykke og utruste Windys ukjente båt, en båt som ifølge Knut Heiberg Andersen kommer til å minne lite om Windy og overraske markedet.

Solid skrogventil

Vi går i hall nummer 11. Her er det stort sett amerikanske utstyrsleverandører som stiller ut, alt fra kalesjeknapper til enorme skyvedører. Her kan man trolig finne nok til å utruste en hel båt. På stand nummer 11.321 stopper Hovde ved en stor skrogventil.

– Se på denne, sier han, og åpner de fem solide låsene. Ventilen er mange centimeter tykk og oser av kvalitet når vi prøver låsmekanismen som gir et inntrykk av at skrogventilen er solid som et hvelv.

– Denne skal tåle fendring. Det er slike solide deler vi ønsker på den nye båten, sier Hovde. Med å tåle fendring mener han at om en fender ligger mellom brygga og den Hovde tonn tunge båten, så skal ikke overraskende sjø slå inn og ødelegge ventilen.

To av utstillerne kjenner igjen Hovde. Han har vært innom tidligere og sett på denne ventilen.

– Vi har bestemt oss for å bruke denne løsningen i den kommende båten. De får målene og tilpasser den til båten, sier Hovde.

– Det er i dag en trend med store skrogvinduer og mye lys, legger han til.

Fremtidig vektreduksjon

Hovde har vært på messa i tre dager og brukt god tid til å gå blant de 1200 utstillerne.

– Det har vært veldig interessant. Messa blir bare større for hvert år. Det er ikke nødvendigvis trender som preger denne messa, men det er en god del elektronikk og tekniske løsninger.

– BUS-løsninger er noe av det som begynner å bli interessant. Dette har til nå vært dyrt og forbeholdt store yachter, men jeg ser at det nå begynner å bli billigere og mer tilgjengelig, sier Hovde. Han har regnet ut at på Windys 58-foter blir det hele 300 kilo mindre med ledninger med BUS-løsning. Det er mye kobber spart, men han vil la prisen synke litt mer før det blir aktuelt for Windy.

Tidsskille

Kai Hovde tror vi går i en ny tid når det gjelder utstyr til båter. En tid med mer kvalitet og lavere priser, noe som igjen vil gi den kommende båteieren mer for pengene enn tidligere,

– Etter den perioden vi har vært gjennom tror jeg vi nå går inn i en tidsskille, med en ny prismentalitet. Konkurransen er hard og kravene til pris og kvalitet skjerpes. Det betyr bedre båter til en lavere pris. Konkurransen er blitt enda skarpere blant produsentene av båtutstyr. Den er blitt knallhard, sier Hovde.