Kontroller båten med iPhone

Blant 1200 utstillere på verdens største messe for båtutstyr fant vi en svensk stand med en snedig iPhone-løsning for båtbruk.

Publisert Sist oppdatert

Amerikanske iSimon var nominert til årets produkt på Mets i Amsterdam. I skyggen sto svenske EmpirBus og styrte vindusviskerne med telefonen. Ved en nærmere demonstrasjon viser den svenske produsenten de mange mulighetene.

Mange muligheter

Bus-systemet kan styre opptil 16 enheter. Det er helt valgfritt hva du vil kontrollere. Som et eksempel har den svenske produsenten satt opp et lyspanel, som er koblet til en EmpirBus NXT. På telefonen (en iPhone) er det tre røde knapper. Trykker vi ned den ene slår det ene av de tre lysene seg på og knappen blir grønn. Slik kontrolleres alle tre lysene. Og er det ønskelig kan det legges inn dimming. Bus-systemet og telefonens trykksensitive skjerm gir nesten uante muligheter. En annen selger demonsterer vindusviskere.

– Man kan kontrollere nesten alt, sier Henrik Niklasson, og nevner lanterner og ankervinsj som eksempel.

Se film (teksten fortsetter under filmen):

Mer vanlig

EmpirBus har også laget en enhet for røffere vær, for åpen båt, som også kan kobles til telefonen. Bus-system har generelt i dag en høy pris, men vi ser at det stadig blir billigere på markedet. Etter hvert som flere båter erstatter kilometervis med ledninger med Bus-systemer, blir også dette produktet mer anvendelig for vanlige båtbrukere. Blant dem som bruker Bus i sine båter i dag er mindre Jeanneau-båter (motor) og de nyeste båtene til Hallberg-Rassy (seil).