Illustrasjonsfoto

Fant båtmotorer for flere hundre tusen i Polen

If Skadeforsikring var med til Polen og fant stjålne båtmoterer fra Norge for flere hundre tusen kroner.

Publisert Sist oppdatert

I programmet Slanger i paradis på NRK1, tirsdag 1. desember kl. 21.30, kan vi se Securmark og If finne norske båtmotorer i Polen.

– Mange båteiere har blitt rammet av tyveribølgen som har herjet Norge i det siste, sier daglig leder i Securmark Scandinavia Ove M. Karlsen i en nyhetsmeldig hos If.

– Motorene vi fant igjen i Polen ble stjålet i Mandal og var åpenbart tatt ut av landet av en østeuropeisk bande, sier Karlsen.

Med på turen til Polen var også en av If Skadeforsikrings utredere, Harald Jacobsen. Han kan i ettertid konstatere at tre av motorene var hjemmehørende i Norge og en i Sverige. Samlet verdi på disse motorene beløper seg til ca. 350.000 kroner.

Ove M. Karlsen mottok et tips om en Securmerket Yamaha 150hk via en e-post fra en polsk forhandler, ifølge If.

- Vi satt straks i gang etterforskning av saken og koblet inn det polske grensepolitiet. De fant 34 suspekte påhengsmotorer på lageret til et serviceverksted. Ved nærmere kontroll av disse 34 motorene fant vi at 25 av dem hadde falske motornummer sier Karlsen i en pressemelding fra If.

Han oppfordrer alle båteiere til å sikre sine båter og motorer.

– Vi ser at dagens motorer er for dårlig merket fra fabrikken, som regel bare med en klistrelapp med motornummeret, derfor trenger man flere muligheter for å kunne fastslå identiteten. Securmark tyverimerking er umulig å fjerne og gjør identifisering enkelt.

Er båtmotorens originale motornummer (som ofte bare er klistrelapper) borte, er det umulig å fastslå 100% rett identitet. Med Securmark Tyverimerking kan man derimot fastslå identiteten selv om motorens originale motornummer er fjernet.

– Det inngraverte Securmark-nummeret er lett å lese og det påføres opptil 10.000 ørsmå mikromerker med den samme koden sier Ove M. Karlsen, til sin egen nettside www.securmark.no.