Hjelp til båtlivets utfordringer

Det er så mye man lurer på når båten står frossen og venter på våren. Her er ekspertenes beste råd!

Publisert Sist oppdatert
Dim: 700x1050px Description: Notes:
Dim: 800x550px Description: Notes:
Dim: 425x283px Description: Notes:
Dim: 500x561px Description: Notes: Leangbukta Båtopplag Vinter Mye snø

For forsikringsselskapene varer båtsesongen hele året. Selv om båtene ikke farter rundt på sjøen skjer det likevel mange skader, og mange av dem som følge av dårlig veldikehold under vinteropplaget.

Hjelp, strømmen gikk

Båtentusiast og ekspert i Båtliv og Seilas, Tom Sollie, får ukentlig spørsmål fra lesere som lurer på hva de skal gjøre. Spørsmålene på denne tiden av året bærer preg av vinteropplag.

En leser forteller at han skal bruke båten i vinter. Ettersom han bor i Østfold regner han med noen kalde vinterdager.

– Er det da nødvendig å konservere motoren, spør han? Bekymringen øker etter at strømmen til bryggeanlegget ble borte.

–  Jeg skjønner godt at du blir urolig når strømmen blir borte. Ta høyde for at det kan skje igjen. Derfor anbefaler jeg å tappe alt av vann, både båt og motor, som kan fryse, sier Tom Sollie.

Les spørsmål og svar i sin helhet

Tåler motoren vinteren?

En annen som har båten sin i bobleanlegg spør motorekspert Christian Zaborowski om han da trenger å konservere motoren. Eventuelt om det holder å starte motoren en gang i måneden.

– Nei, det holder ikke. Motoren må konserveres om du ligger i sjøen. Starter du motoren må du konservere på nytt, svarer Zaborowski. Han anbefaler også å passe godt på at strømmen ikke går, om det er varme i båten.

Les spørsmål og svar i sin helhet

Bytte dieselfilter

Vedlikehold hører også med før neste båtsesong. En leser med en Yanamar innenbordsmotor med diesel lurer på om han treger å skifte drivstoffiltere hvert år, etter for eksempel 20 timers gange.

– Det skal ikke være nødvendig å bytte etter 20 timers gange. En bil med dieselmotor kan kjøre 40 000 kilometer før det må skiftes. I båt tåler filteret gjennomsnittlig 150 timer hvis tanksystemet er rent og pent.

Les spørsmål og svar i sin helhet

Utsetting

Når det nærmer seg båtsesong og båten skal ut kan det også dukke opp overraskelser. Hva slags rettigheter har man om det somles med utsetting av båten? En leser er bekymret ettersom han allerede har betalt for tjenesten. Jurist Jon Eivind Svagård som svarer lesere innen båtrelatert juss har noen paragrafer som båteieren har til rådighet.

– Dersom opplaget inkluderer vedlikeholdstjeneste, service og liknende, kan håndverkertjenesteloven fra 1989 komme til anvendelse, svarer Svagård.

– Dersom betalingstiden ikke følger av avtalen, skal forbrukeren betale når tjenesteyteren krever det, etter at tjenesten er utført, fortsetter Svagård.

Les spørsmål og svar i sin helhet

Og så til våren...

En ny båteier har hatt båten liggende i boblehavn gjennom vinteren, og spør hva han skal gjøre under og over vannlinjen når våren kommer.

– Jeg vet svært lite om dette, medgir Kai.

– Vedlikeholdet til våren avhenger litt av hvordan båten din ligger i bobblehavn, om den har vært tildekket, hatt luftavfukter og hvordan det har vært med is rundt vinduer, for å nevne noe, sier Tom Sollie.

– Når våren kommer, så vask båten grundig med såpe og skyll godt. Forsøk med polish og vurder om dette vil være tilstrekkelig før du går videre. Dersom du må rubbe, men bare hvis det er høyst nødvendig, så bruk ullskive eller skumgummiskive med borelås. Vær forsiktig med hastighet, for du kan lett svi rubbingen inn, fortsetter Sollie.

Les spørsmål og svar i sin helhet

Skruene sitter dønn fast

Hva gjør man når festeskruene til utenbordsmotoren sitter dønn fast?

– Jeg har prøvd CRC, og trenger gode tips, skriver båteieren.

Tom Sollie mener varme er løsningen, men legger stor vekt på varsomhet.

– Varme fra en propanbrenner er tingen og da må godset rundt skruen varmes opp. Skal du gjøre dette selv må du utvise den største varsomhet. Rett varmen mot selve festebraketten uten å varme opp selve skroget som motoren er fastskrudd i. Du kan beskytte mot varme med en stålplate som en annen person holder med en tang. Varm til du ser eventuelt fett begynner å bobble og prøv å løsne skruen, svarer Sollie. Han anbefaler å ta kontakt med et verksted.

– Husk å ha brannslukningsapparat og vannslange klart, legger han til. Glassfiber brenner godt når det tar fyr.

Les spørsmål og svar i sin helhet

På nettsidene til Båtliv og Seilas (trykk deg inn tema for å stille spørsmål) finner du nærmere 300 ekspertsvar.

Her er et utvalg spørsmål og svar vi kan anbefale: