Navionics-kart
Ship Finder
Anchor Alarm
Sök Båt
Wind Meter
SailMaster
Seks iPhone-programmer for båtturen

Seks iPhone-programmer for båtturen

Blant hundre tusen programmer for iPhone er det et bra utvalg maritime tjenester. Vi har testet noen av dem!

Publisert Sist oppdatert
Dim: 800x1200px Description: Notes:
Dim: 270x405px Description: Notes:
Dim: 270x410px Description: Notes:
Dim: 270x405px Description: Notes:
Dim: 270x405px Description: Notes:
Dim: 270x408px Description: Notes:

I tillegg til standard kartprogram og kompass (kun på 3GS) som er standard på iPhone er det et hav av programmer å velge mellom. Enkelte av dem er til og med så bra at de kan egne seg godt til å ta med i båten. Alle programmene vi her ser på kan lastes ned på Appstore, som er nettbutikken til Apple.

Sjøkart som imponerer

Navionics: Vi kjenner blant annet til Navionics som kartleverandør til avansete kartplottere. Den italienske kartprodusenten leverer også til iPhone, til en langt lavere pris.

Gode kart og god brukervennlighet imponerer. Kartinfoen er på nivå med hva vi finner på vanlige plottere, men med mindre informasjon om dybder. Her er det uansett nok til at du kan se hvor du ikke bør kjøre med vanlig fritidsbåt. Kartet er som plotterkart flest ikke beregnet til navigasjon alene. Programmet har også fiffige løsninger for å sjekke tidevann, både realtid og for dagene fremover.

Vi har også hatt det moro med kartspor som vi kan laste over til Google Earth. Blant annet brukte vi denne funksjonen i vår test av drivstoffalternativene alylatbensin og vanlig bensin.

Bruker du sjøkart tar det ikke mange timene før batteriet er utladet. Et tips er derfor at du skaffer deg en billader med USB-utgang. Etter hvert har det også kommet flere gode alternativer for sprutsikker beskyttelse for telefonen.

Trenger du kart for andre områder enn Norge er det tilgjengelig til akseptable priser på Appstore. Eksempelvis koster Øst-Skandinavia som dekker Sverige til Russland 65 kroner.

Pris: 139 kr

For nysgjerrige skippere

Ship Finder: Vi har testet både Ship Finder og gratisversjonen Ship Finder Free. Den siste kan du spare deg for. I betalversjonen kan du gå inn på innstillinger og velge område du ønsker å få vist fram AIS-info. Vi zoomer oss inn mot Oslofjorden. Her kan vi blant annet se Bastø-Fosen fergene. Trykker vi på ferga på kartet får vi opp info som båtens størrelse, fart, retning og nøyaktig kartposisjon. Vil du ha enda mer info kan man google båten enkelt ved å trygge google-knappen, og vi får opp mye mer info om ferga.

Pris: 29 kr

Ankervakt

Anchor Alarm: Mobilen kan vekke deg om båten flytter på seg når du har fortøyd. Flytter båten seg mer enn de meterne du har stilt inn går alarmen på iPhonen. Hva du skal vekkes av velger du selv, som bjeffende bikkjer, standard alarm eller hva det måtte være.

Pris: 55 kr

Vindmåler på mobilen

Wind Meter: Hvem skulle trodd at man kan bruke telefonen som vindmåler? Her er det ingen vifter som går rundt, det er mikrofonen som gjør jobben. Du velger hvordan hastigheten som skal vises, om det skal være i knop, kilometer i timen eller etter Beafort-skalaen, for å nevne noe. Vindmåleren har display som skal vise helt opp til 41 sekundmeter. Den viser også gjennomsnittsvinden.

Pris: 6 kr

Stort båtdatabase

Sök båt: Dette er en tjeneste utgitt av den svenske bransjeorganisasjonen SweBoat. Sök Båt er koblet opp mot Sveriges største båtdatabase og inneholder båter som er solgt i Sverige helt siden 1970. Vi opplever at det kan være noe hakkete når man blar i båtene, men vi fant det meste vi søkte etter, inkludert norske båtmerker.

Pris: Gratis!

Nesten alt i et instrument

SailMaster: Alt av nødvendige instrumenter for seiling, bortsett fra vindmåleren. Med Sailmaster ser du båtens krenging, fart, retning og kurs i forhold til veipunktene du har lagt inn. Til og med tidevannet vises. Skal du plotte GPS-kurs bruker du her kartkoordinater som du skriver inn. På telefonen kan du da også se tid som gjenstår i tillegg til distansen. Programmet er også optimalisert for nye iPhone 3GS sitt standardkompass. I den siste oppdateringen er det også blitt mulig å gå inn og redigere veipunkter.

Pris: 65 kr

I Båtliv nummer 9 (2009) kan du lese mer om de forskjellige programmene og om flere aplikasjoner som kan brukes til båtturen. Artikkelen kan lastes ned som PDF-fii (gratis for abonnementer og 50 kroner for ikke-abonnementer).