Kroatene bygger ”norske båter”

Det kroatiske verftet Sibenik skal bygge tøffe katamaraner for det norske markedet.

Publisert Sist oppdatert

Den kroatiske båtprodusenten Sibenik skal bygge opp til 15 fartøy i løpet av de neste fem årene for norske Nordic AquaBoats AS. Verftet ble plukket ut etter at både kinesiske og norske produsenter var vurdert.

Den første katamaran NAB CAT 13.5 vil bli levert i løpet av neste halvår. Innen utgangen av neste år skal tre båter til leveres. NAB CAT båtene er bygget i aluminium, og katamaranene blir på 13 og 15 meter. De er hovedsakelig ment å brukes innenfor den stadig voksende havbruksnæringen.

I et 20 års perspektiv har laksenæringen økt fra 20.000 tonn per år til 850.000 tonn per år. Denne ekspansjonen har resultert i at fiskemerdene er flyttet ut av de trangeste fjordene og ut i havet. Dette betyr igjen et økende behov for større og mer robust båter for profesjonell bruk. De har store arbeisflater utvendig og er utstyrt med kran, og to John Deere motorer med max 2x330 HP.

Samarbeid av NCP og Nordisk Aqua Boats er realisert takket være CroNoMar selskap, basert i Sibenik. Det er et ungt selskap som ble stiftet med sikte på å identifisere og skape nye forretningsmuligheter gjennom prosjekter med norske og kroatiske partnere.

Nordic Aqua Boats AS er et meglerselskapet engasjert i bygging og kjøp av skip for sine kunder, blant disse er i hovedsak oppdrettsnæringen og fiskere fra både Norge, Skottland og Irland