Søk i arkivet

På Panbo.com spør bloggeren seg hvorfor løsningen ikke har kommet til plottere med trykksensitive skjermer - som burde være gode å skrive meldinger på.
På Panbo.com spør bloggeren seg hvorfor løsningen ikke har kommet til plottere med trykksensitive skjermer - som burde være gode å skrive meldinger på.
Forhåpentligvis kommer det etter hvert også kart for Norge.
Forhåpentligvis kommer det etter hvert også kart for Norge.
PN-60w sender meldinger
PN-60w sender meldinger

Denne GPS-en sender meldinger

DeLorme PN-60w kan sende tekstmeldinger der det ikke er mobildekning. I tillegg kan man dele stedsinformasjon med andre eiere.

Produsentene DeLorme og Spot har i samarbeid utviklet den første kombinasjonen av GPS-navigasjon og -kommunikasjon. Med PN-60w skal det være mulig å sende tekstmeldinger på 35 tegn, ifølge bloggere som har snappet opp nyheten. Meldingene kan sendes både til nettbaserte tjenster som Facebook og Twitter. De kan også sendes til e-post eller mobiltelefoner.

GPS-en får også en SOS-knapp som også kan sende din nøyaktige posisjon i nødmeldingen, noe man har trengt for eksempel VHF for tidligere.

Liten effektiv boks
På bildet over vises to seperate enheter. PN-60W kobler seg trådløst til SPOT Communicator (den lille boksen). Rekkevidden skal vissnok være bortimot en kilometer i tester som er gjort. Den lille boksen bruker såkalt SPOT-satellitt-system for å formidle meldingene som sendes. Brukere av har også mulighet for å opprette trådløse nettverk med andre eiere av PN-60W. Dermed blir det mulig å se hvor de andre er i sanntid. Det blir også mulig å utveksle veipunkter, spor og ruter via det trådløse nettverket.

Maritime plottere neste?
Pn-60W skal ha lavt strømforbruk med forbedret batteriytelse, sammenlignet med sine tidligere modeller (som ikke har samme kommunikasjonsmulighet).  En lyssensor justerer skjermlyset, slik at det ikke går mer strøm enn nødvendig. Hardwaremessig får PN-60W også 3,5 gigabyte internminne for kart, veipunkter, spor og ruter. I tillegg kan den bruke SD-kort.
På bloggsiden Panbo.com spør man seg hvorfor ikke plotterprodusenter som Garmin og Raymarine, med sine trykksensitive skjermer og mulighet for tastatur ikke har benyttet seg av denne muligheten. Men kanskje det bare er et tidspørsmål før plotteren blir båtfolkets nyeste teksmeldingsenhet, for å dele informasjon om posisjoner og ruter?

Denne GPS-en ventes på markedet i mai, og da er den tilgjengelig på Amazon. Når den er på det norske markedet er ikke kjent. Prisen ligger på 550 dollar, som tilsvarer nærmere 3200 kroner.  Foreløpig ser det ut til at det kun er kart for USA og Canada.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen