Flytter produksjonen til Polen

Noe av det norskeste av det norske i norsk båtproduksjon flytter til Polen. Polar ønsker lettere tilgang til det europeiske markedet.

Publisert Sist oppdatert

Polarsnekka var blant de første norskproduserte glassfiberbåtene på markedet, og frem til nå er det blitt produsert etter gammel skikk på Sørlandet. Men nye tider krever omstrukturering. Etter at støperiet i Grimstad gikk konkurs i fjor og det europeiske markedet er blitt enda tøffere, flytter Polar produksjonen til Polen.

– Et av hoverargumentene for å flytte produksjonen er å hente igjen markedet i utlandet, sier daglig leder Trond Aasulfsen i Polar til Båtliv.

– Fra Polen får vi båtene direkte ut til EU. I Norge er Polar en relativt kostbar båt, men ser vi i utlandet, er den svindyr, fortsetter Aasulfsen. Høy kronekurs bidrar også til tøffe konkurransevilkår. Aasulfsen tror vi vil få flere norske båtprodusenter flytte produksjonen til utlandet, og allerede i dag har en stor andel av de norske båtene produksjonen i Polen.

– Mer flyt

Aasulfsen påpeker at de som skal støpe båtene i Polen har god kunnskap om produksjon av nettopp slike båter.

– Kompetansen der nede ikke dårligere, heller bedre, sier Aasulfsen. Han mener også at norske kjøpere vil få nytte av at produksjonen er flyttet.

– Vi får mer flyt i produksjonen, og de som bestiller Polar vil få båtene raskere. I Polen har vi fått samlet kompetansen et sted, og slipper å sende båtene rundt omkring. Men sluttkontrollen blir fortsatt i Skien, sier Aasulfsen.

Flere vil ha el-snekke

Av 48 båter som ble produsert i Norge i fjor ble fire solgt i utlandet.

– Salget til utlandet bør ligge på cirka 30 prosent. Vi har som mål å selge 30 båter til utlandet. Mange av disse blir elektriske, sier Aasulfsen.

– Blir båtene billigere med produksjon i et lavkostland?

– Når vi godt i gang kan det hende at kostnadene blir noe lavere. Det er ikke snakk om besparelser på kort sikt. Fordelen er at vi med produksjon i Polen kan levere når kunden vil ha båt, sier Aasulfsen.

Tradisjon fra 1967

På Tromøy utenfor Arendal startet produksjonen av den første Polar-snekka, i 1967. Arne Kilen og Andreas Gjervold ønsket å utvikle en moderne båt. De drev selskapet fram til 1990, da Fjord Boat AS tok over produksjonen. Bertrand Marcussen etablerte Polarplast AS i 1993, etter å ha kjøpt polarkonseptet av Fjord Boat. I 2004 kjøpte PolarBoat AS ut alle former og maler til produksjon av Polarsnekker. Produksjonen har fram til fortsatt på Sørlandet, mens salg og administrasjon er i Skien.