Takstmannens vårtips

Gjensidige med nyttig informasjon til båtfolket.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbildet: FARLIG: Skroggjennomføringene må i noen tilfeller byttes før det har gått fem år. Ryker de, så kan båten synke.

Forsikringsselskapet har fått Takstmann Jan Egil Hektoen til komme med gode råd før båten settes på vannet. Feil og mangler som er lett å overse, men som kan få kostbare konsekvenser. Jan Egil Hektoen jobber til daglig med å vurdere båtskader i Vestfold, og har 25 års erfaring.

– Det er lett å overse båtens mange skjulte deler og elementer som også trenger ettersyn og vedlikehold. Feil og skader som ikke ligger i dagen kan nemlig fort bli de skumleste, sier Hektoen i Gjensidiges nyhetsbrev.

• Sjekk gassopplegget

Gummislangen som forbinder komfyren med gassoplleget er ferskvare. Slangene er utstyrt med best før-dato, og bør skiftes ut omtrent annethvert år. Vær også sikker på at slangene er montert helt riktig. Propangass på avveier er svært eksplosiv.

• Skroggjennomføringer

Båter med innenbordsmotor, vann, eller toalett har skroggjennomføringer. Disse er som regel laget av metall som korroderer. Bytt gjennomføringene før det er for sent, om ikke vil båten synke.

• Bunnventiler

Bunnventiler kan sette seg fast og tæres av saltvann og elde. Uten bunnventil, ingen båt.

• Sjekk lensepumpen

Elektriske lensepumper har automatisk nivåbryter, det vil si at de starter når vannet når et visst nivå. Sjekk om nivåbryteren fungerer før sesongstart.

Dritt i drivstoffet

I diesel kan det være mikrober som lever i siktet mellom dieselen og vann i tanken. Disse dieseldyrene gjør at drivstoffstilførselen til motoren blirr tett, noe som fører til at motoren stopper. I grov sjø er risikoen størst. Da kan avfallstoffene virvles opp fra bunnen av tanken og bli sugd inn i motorens drivstoffsystem.

Slik stopper du dieseldyr:

Unngå vann i dieseltanken

Fyll bare drivstoff på seriøse stasjoner/marinaer

Dekk over påfyllingsåpningen under tanking i kraftig regnvær

Kontroller og skru til eventuelle pakninger i drivstofflokket

Hold tanken så full som mulig, og fyll den helt opp før vinteropplag

SJEKK: Forfilteret skal skille ut vann. Sjekk også tanken. Vannet vil samle seg på bunn.