Utstillingen i sommer i Farsund. Neste utstilling er Båter i sjøen.
Båthuset har leddport i syrefast stål.

Skreddersyr moderne båthus

Det Farsund-baserte firmaet Arch-Imedes har lansert et moderne båthuskonsept for båter inntil 100 fot.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: En sørlandsjekte tester båthuset i Farsund. Alle foto: Linn Krogh Hansen.

«De flytende båthusene» leveres fra grunnmodellen som er et normalt båthus, og videreutvikles derfra.

– Prinsippet er at båthusene er isolerte, helt lukket mot sjøen, da vi i samarbeid med Liga-porten har utviklet båtporten Liga Aqua, forteller Henning Ertzeid i Arch-Imedes AS.

Liga Aqua er en leddport i syrefast stål og som har portelementene i kompositt, noe som gjør den bestandig for å stå nede i vannet. Portene er i tillegg forsterket for å tåle sjø og tøffe klimatiske forhold.

De flytende båthusene leveres i første omgang i ordinær byggeskikk og båthustradisjon, men kan enkelt tilpasses lokal byggeskikk eller design etter eget ønske fra kjøper.

– Som støpt på vannet

Standardmodellene dekker behovet fra 24 fot til 40 fot, men firmaet er klare for å levere opp til 100 fot. Hele flytebasen i hvert enkelt båthus er i betong, tilsvarende flytebrygger idag. Dette gir en svært stabil og bærekraftig base. Det minste båthuset har en nyttelast på ti tonn.

– Med disse båthusene fjerner du eksisterende «fingre« på flytebryggene, seiler inn båthuset og førtøyer dette med vårt selvutviklede system. Vi sier at båthusene oppleves som «støpt på vannet» og det er nok rett, forteller Ertzeid.

Båtløft og seilbåthus på planen

Sommeren 2016 vil båthus for seilbåter også være ferdig, og nødvendige patenter er allerede tatt.

– Her kan du for første gang få fullverdig båthus (Ikke katedral) for seilbåten. Du seiler inn, fortøyer båten, slår på bryteren og taket lukker seg helt rundt stag og mast/master. Huset blir helt lukket og beskyttet mot vær, vind og måker, sier Ertzeid.

På sikt vil vi også kunne levere båthusene med båtløfter, som gir eier muligheten til å ha båten i vinteropplag inne i båthuset, gjøre vedlikehold og være trygg på lagringen.

Båthusene er helt lukket, og på den måten også forhindrer uvedkommende tilgang til båten. Dette har vært et stort problem de senere år, spesielt i Oslofjorden. Narkomane og uteliggere har gjort store skader på båter og ødelagt sesongen for båteier. Her må det regelrett innbrudd til for å få tilgang til båt og båthus.

Les mer her.

Du kan se De flytende båthusene på Båter i sjøen, stand 32.