Søk i arkivet

Satelittbilde som viser oppblomstring av alger i Nordsjøen og Skagerrak.
Satelittbilde som viser oppblomstring av alger i Nordsjøen og Skagerrak. Foto:

Statsbudsjettet 2020:Havforskningsinstituttet skal overvåke algeoppblomstring

Regjeringen vil bevilge ti millioner kroner til å bygge opp et overvåkingssystem som blant annet skal varsle om akutt og farlig algeoppblomstring.

Tiltaket inngår i bevilgningene på overkant av 2,2 milliarder kroner som går til marin forskning i 2020. 

Ifølge en pressemelding går ekstrabevilgningene til Havforskningsinstituttet, som vil bruke midlene til å styrke overvåkingen av hav- og kystøkologien, da særlig med tanke på algeoppblomstring i fjordene.

Algeoppblomstring er sterke konsentrasjoner av mikroalger i visse sjøområder. Dette kan forekomme helt naturlig, men også som følge av endrete klimaforhold eller stor avrenning av næringsstoffer. I visse tilfeller er algeoppblomstringer en stor trussel mot havbruk og kan også ha konsekvenser for annet dyreliv og for fritidsbrukene av sjøområdene.

I vår ble oppdrettsanlegg i Nordland og Troms for eksempel hardt rammet av den giftige algen Chrysochromulina og verdier for hundrevis av millioner kroner gikk tapt.

– For å være i stand til å utnytte de store mulighetene for verdiskaping som ligger i kystområdene trenger vi mer kunnskap. Vi må ha bedre beredskap slik at vi kan bistå næringen med informasjon, om for eksempel algeoppblomstring, på et tidlig tidspunkt, sier fiskeri- og sjømatminister Harald Tom Nesvik (Frp), i en pressemelding.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen