Båtlivs sommerskole

Halvstikket er anvendelig

Halvstikket er den første knuten mange av oss lærer, og det er svært anvendelig.

Publisert Sist oppdatert

De fleste av oss mener dobbelt halvstikk når vi sier halvstikk. Det halve stikket er strengt tatt kun tampen rundt festet én gang, mens dobbelt halvstikk er rundt to ganger. Enkelt halvstikk kan være nyttig når man skal holde igjen et tau med belastning, men det gir ikke noe feste i seg selv. For å fortøye eller feste fendre må man bruke dobbelt halvstikk.

Fordelen med halvstikket er at man kan slå det mens tauet er belastet. Det kan justeres ganske enkelt, og er veldig anvendelig.

De aller fleste bruker dobbelt halvstikk når de fester fenderne, og mange bruker det også til å fortøye i ringer eller påler. Etter min mening er pålestikket å foretrekke når man fortøyer, men det er ikke alltid man har tid til å slå dette stikket før båten drar i fortøyningen.

Ulempen med dobbelt halvstikk er at glatte tau kan gli, og det kan derfor være fornuftig å sette en ekstra sikring i form av enkelt halvstikk rundt tauet etter at man har lagt dobbelt halvstikk rundt for eksempel en fortøyningsring. Doble halvstikk kan også tidvis være vanskelig å åpne etter stor belastning.

En god kombinasjon er bøyestikket, hvor du slår dobbelt halvstikk rundt fortøyningen. Dette kan du gjøre mens tauet er belastet, knuten sitter godt, og den er enklere å få opp igjen.

Se video av bøyestikk her

 

 

Dobbelt halvstikk er to løkker rundt et feste.