PLAST I HAVET

FYLLES OPP: Havet fylles opp av plast og estimatene går ut på at dersom vi fortsetter som vi stevner, vil det være mer plast i havet enn det er fisk. Forbruket av plast må reduseres. Foto: Rick Carey/Shutterstock
PÅ BUNNEN: 70 prosent av alt marint avfall havner til slutt på havbunnen. 15 prosent flyter rundt, mens 15 prosent ender opp på strendene.
SØPPEL: Når vind- og strømretning er «riktig» røper havnene selv litt om hva som flyter rundt i vannflaten.
UTSIKT FOR BEDRE TIDER: Etter budsjettforliket er det bevilget 35 millioner kroner i 2017 i arbeidet mot marin forsøpling, men vil dette være nok.
GARNRESTER: En sel har forvillet seg inn i rester av garn som er forlatt av fiskerne som har satt det ut. Også fiskerne bidrar til plastforsøplingen av havet.

Redd havet

Havet holder verden i live. Så hvorfor prøver vi å drepe det?

Publisert Sist oppdatert

I sin tale til det amerikanske mannskapet under en middag i anledning America’s Cup i 1962, sa USA 35. president, John F. Kennedy: 

«Jeg vet ikke hvorfor vi alle er så knyttet til havet, bortsett fra at jeg tror at i tillegg til at havet forandrer seg, lyset forandrer seg og skipene forandrer seg; er det fordi vi alle kommer fra havet. Det er et interessant biologisk faktum at vi har akkurat den samme prosentandelen salt i blodårene våre som havet. Derfor har vi salt i blodet vårt, i svetten vår, i tårene våre. Vi er bundet til havet. Og når vi går tilbake til havet – enten det er for å seile eller for å betrakte det – så går vi tilbake til dit vi en gang kom i fra.»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER