JULETORSK

GEDIGEN VINTERTORSK: Hele 25,8kg fra Nappesund i Lofoten. Den enorme kveitejiggen Big Bob fra Westin, ser ut som en brisling i kjeften på denne karen!
DRØMMEFANGSTEN ER SIKRET: En stor og flott torsk har tatt en stor gummishad midt i vannet i Bodø. Disse shadene har vist seg å være tidvis bedre enn pilk og fester seg ikke så lett i bunn.
SJARM: To fiskere står i en gammel tresnekke og drar torsk en stille vinterdag i Sør-Norge.
KONTROLL: Dette telleverket gir deg full kontroll over hvor dypt du fisker – uansett hva slags stang og snelle du bruker.
KLE DEG GODT: Bitende kulde og vind tar på og en god flytedress er å anbefale! Disse holder kulden unna og øker sikkerheten betraktelig.
ENDA EN STORTORSK: Torsken har latt seg lure av en stor gummishad fisket pelagisk i vannmassene. Denne veide godt over 10 kilo og ga fiskeren en formidabel fight!
PÅ VAKT: Når torsken går i ”silda” er det ikke uvanlig å se at den gulper opp masse sild og guffe på veien opp. Da vet vi allerede da at vi trolig har flere fisk under båten og det er bare å få utstyret ned i vannet igjen!
BEST: Agn er tidvis overlegent pilk, gummimark og jigg. Delvis fordi de lukter og fiskene lettere finner anget, men agnet har spesielt på kyst-torsken i øst og sør, vist seg å ofte redde dagen.
DORGING: Når fisken går grunt kan det være effektivt å dorge etter den nær land eller over grunne partier. Det viktigste å være rimelig nær bunnen får å få torsken. Man bør ikke dorge fortere enn 1 til 2,5knop.
GODE VALG: Fra venstre: Sølvkroken Svenskepilk 500g, Remen Atompilk 400g, Westin Crazy Daisy 400g. Takkelene er klassiske paternostertakkel med to gummimark og tykk fortom og et paternostertakkel med to blekksprut og en torskeflue for rent fiske ...
BÅTEN PÅ LAND: Om båten ligger i opplag, kan du bruke et enkelt agntakkel med to-tre kroker og et søkke i bunnen langs brygger og svaberg.
GLUPSK FISK: Torsken er ikke kjent for å være særlig kresen. Denne har slukt en liten gummifisk.
RIKTIG STANG: Bruk en stang som er klassifisert til den torsken du forventer å få! I øst og sør er det vanlig å bruke en 12-20lb stang og liten snelle for agnfiske og lett pilk/sluk. Til tyngre pilk er 20-30lb nok. For vest og nord er litt ...

Fang jul- og vintertorsken

I likhet med å hugge eget juletre, er det noe helt spesielt å dekke julebordet med egenfisket torsk. Slik fanger du havets hvite gull.

Publisert Sist oppdatert

Så tidlig som på 1500 -tallet har juletorsken vært et fast innslag som festmat i julen. Da vi en gang bekjente oss til den katolske kirken, og fisk var påbudt å spise i hele desember, har de fleste som kunne få tak i torsk foretrukket den rene og maritime smaken torsken gir. Avhengig av landsdel, så ble torsken servert saltet, tørket eller lutet om den ikke ble spist som sørlendingene ville ha den - helt fersk. Fisken skulle være så fersk at den helst kom spellende inn på kjøkkenet før kyndige hender overtok det hvite gullet for videre foredling. Maten kom til slutt på bordet og tradisjonen med fisk i julen har fortsatt helt frem til i dag.

Skrei og kyst-torsk i mengder

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER