SNØ OG KULDE: Er båten din klar for vinteren? Foto Axel Nissen-Lie
Jannike og Ørjan i Nautic Sailing har 15 havseilere i sin stall og de legger stor vekt på godt vedlikehold. Selv om fartøyene deres for det meste seiles er de også nøye med vedlikeholdet av motorene. Faktisk krever en lite brukt motor en høyere grad ...
Offeranoder skal skiftes allerede ved en 1/3 dels tæring. Den andre 2/3 delen kan nemlig være full av luftbobler.
Det er mest vanlig å pumpe ut gammel olje ved hjelp av en håndpumpe. Man får ikke alt opp,men så lenge oljeskiftintervallene holdes går det bra.
Husk at til pakkbokser og annet om bord som kan komme i kontakt med saltvann, skal du benytte saltvannsbestandig fett. Vanlig vannholdig fett reagerer med saltet og blir tyntflytende.
Oljefiltrene står ofte litt kronglete til,men har du passet på å smøre pakningen med litt fett når du satte den på, går det vanligvis greit. Det finnes imidlertid spesialspenner å få kjøpt til dette. Inøden banker du et skrujern gjennom på tvers for ...
På enkelte installasjoner havner peilepinnen på «feil» side. Ha et lite lommespeil for hånden og du finner peilehullet fort og lett når pinnen skal tilbake på plass.
Hvis noen impellervinger har falt av er det viktig å fjerne disse når du setter i ny impeller, ellers kan motoren bli skadet. Foto: Lunde Båt.
En slik type plastmalje (cirka ti kroner hos Biltema), har et imponerende grep på presenningen. Fester man bardunkroken også gjennom dukens malje er man virkelig på den sikre siden.
I utgangspunktet trenger du bare disse billige remediene for å holde båten ren og pen. Men det skader ikke å polere og/eller sette inn med vaselinolje før vinteropplaget.
En effektiv måte å trekke fuktigheten ut av luften. Spenn en medium masket duk over en pøs ved hjelp av en strikk, fyll i med veisalt og heng den opp i taket.

Ikke glem motoren i vinter

I denne artikkelen tar vi først og fremst for oss seilbåtmotorens vinterforberedelser, men ser også generelt på øvrige klargjøringer. Her får du generelle råd og tips - og kanskje noen du ikke har hørt om før.

Publisert Sist oppdatert

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER