Hvorfor heter det egentlig yacht?

PARADER: På 1600-tallet deltok flere hundre båter på parader i kanalene i Nederland. Maleriet er av Adriaen Pietersz van de Venne, malt i 1615 med tittelen The Harbour of Middelburg.
Wells_egyptian_ship_red_sea_25931

5000 år med yachthistorie

Faraoer og vikingkonger tok båtene sine med seg i døden. På 1600-tallet vokste den mer moderne lystbåtkulturen frem i Nederland.

Publisert Sist oppdatert

Så langt tilbake som 3000 år før Kristus ble egyptiske faraoer begravet i praktfulle båter, som skulle hjelpe dem på veien til dødsriket. Disse ble bygd i samme stil som båtene, eller datidens yachter, som ble brukt av kongelige på Nilen. De målte hele 130 meter. En prestasjon i seg selv med tanke på at disse båtene ble bygget for 5000 år siden, uten spiker og med treverk hentet fra Libanon.

Noen tusen år senere skjedde noe tilsvarende i Skandinavia. Vi har Osebergskipet som et prakteksempel fra et lignende ritual. Skipet måler 21,5 meter, har plass til 30 roere, ble bygd i år 820, og var siste reis gjennom dødsriket for det som må ha vært to mektige personer. Skjelettene av to kvinner er funnet i dette skipet, som ble utgravet i 1904 fra en gravhaug på gården Oseberg utenfor Tønsberg. Skipet er i dag utstilt i Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo. Det er også bygd en replika, som ble sjøsatt i 2012.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER