-Ikke dårlige tider i båtbransjen

NORBOAT skjønner ikke de som snakker om dårlige tider i bransjen. Flere av de norske produsentene stiller med verdenspremierer til utstillingen Båter I Sjøen, og importen har holdt seg høy i første halvår.

Publisert

Det er ikke mye som minner om nedgang i båtsalget når vi ser på import-tallene for første halvår. Det ble importert båter for nesten 2 milliarder i første halvår I år. Det er en 5 prosent nedgang sammenlignet med fjoråret. Ser vi på premierevisningene under årets messe Båter i Sjøen, er det mange av de norske lokomotivene i bransjen som stiller med ferskvare.

Avdramatiserer

- 2007 blir nok et toppår i moderne tid for norsk fritidsbåtbransje. Men at båtmarkedet er så dårlig som mediene vil ha det til er vi ikke sikre på. Vi ser at mange har dratt nytte av det svært gode været i juli og begynnelsen av august og at interessen og kjøplysten er der.  Norge er det land i verden som har desidert størst antall fritidsbåter per innbygger, og tendensen ser ut til å fortsette sier Erlend Prytz, adm. direktør i NORBOAT, båtbransjeforbundet i Norge.

Flere norske nyheter

Askeladden er helt klart en av de store lokomotivene i norsk båtbransje. De stiller med en splitter ny walkaroundbåt til utstillingen. Båten har tidligere aldri vært vist. Marex verdenslanserer sin nye 370 med akterkabin. Den har vært meldt i et år nå, og det stilles store forventninger til båten som tar vare på gamle norske båttradisjoner samtidig som de utfordrer i design og fargevalg. Windy har sin egen utstilling ved Holmen Fjordhotell og st iller der med to nye båter på vannet. Chinook 44-foter og Triton 48-foter. Begge beregnet på storfamilien med god råd. Skorgenes kommer med to nyheter både en 45-foter og en 39-foter. Nordkapp stiller med sin vakre 850 Vitesse.

Nøkkeltall: 


- I løpet av første halvår 2008 importerte vi 8.379 båter til en verdi av 1,951 milliarder kroner, hvilket var en reduksjon på ca. fem prosent.

Kategorien båter for utenbordsmotor over 5,5 meter øker mest, med hele 26,4 prosent i verdi  USA øker sin eksport til Norge i klassen større båter for utenbordsmotor (over 5,5 meter) med 91 prosent i antall og 310 prosent i verdi, ikke overraskende all den stund amerikanske båter er blitt mye rimeligere pga lav dollarkurs mot kroner. Italia har størst økning med 23,5 prosent til 105 millioner.  Polen viser gode takter med en økning på 9,4 prosent til 117 mill kroner. 


Finnene først

Storbritannia beholder tredjeplassen med 291 mill kroner, en reduksjon på 2,0 prosent.  Danmark har ikke den store eksporten til Norge, men øker med 17,8 prosent. Seilbåtene gjør det fremdeles godt i Norge og anerkjente X-Yacht fra nettopp Danmark har hatt god vind i seilene de senere årene.  Finland overtar førsteplassen fra Sverige, økningen i importen derfra er riktignok på beskjedne 2,9 prosent, men når importen fra Sverige reduseres med hele 11,0 prosent ble det et skifte i teten.  Finnene har lenge sent små landstedsbåter til Norge, men det er større båter som nå står for økningen.  Sverige reduserer sin eksport til Norge med 16 prosent til 312 mill kroner. Dette gir dem andre plass med en markedsandel på 16,0 prosent. Tyskland ser sin eksport til Norge bli redusert med godt over 20 prosent. Kategorien større familiebåter med innenbordsmotor går ned med ca 35 prosent både i antall og i kroner.

Kilde: NTB

Båter i sjøen: 
Båter i sjøen arrangeres fra 4.-7. september på Kadettangen i Sandvika. Her finner man over 2100 meter med brygger med plass til ca 600 båter. Det blir over 90 premierevisninger og over 100 seilbåter

Powered by Labrador CMS