– Ikke bare ferie

70-årige Ulf Johnsen har startet sin 648 kilometer lange rotur til Danmark.

Publisert

HOVEDBILDE: Ulf Johnsen fryder seg over å være i gang. Fotos: Linn Korgh Hansen. Video: Jørn Finsrud.

>> Se video!

Moss, Båtliv:

– Det er deilig å være i gang, smiler Ulf Johnsen, i det han trekker de første, seige åretakene ut av kanalen ved Moss. Båtliv fulgte han den første milen ut fra Moss i følgebåt, i vindstille og solregn.

Han smiler med hele seg, “happy for å være i gang, som han sier. Båten som skal ta han til den danske hovedstaden er en 15 fots glassfiber robåt av typen Suvi 4.60.

 

– Den er liten, men lett. Jeg må ha en såpass lett båt for å klare det, mener han.

Viktig med god nattesøvn

Tanken på å ro til Danmark skremmer han ikke. Han er mer bekymret over det som skal skje på land.

– Jeg gruer meg mest til å finne gode uthavner, med godt underlag til å sove.

Man blir ganske så mørbanka av å sitte og ro hele dagen, har han erfart etter 70 nautiske treningsmil tidligere i sommer. Det er derfor viktig å få god nattesøvn for å klare dagene.

– Dette er jo ikke bare ferie. Det er også en jobb. Jeg har satt meg et mål som jeg skal klare. Og det vil bli tunge dager, lette dager og helt fantastiske dager, som ellers i livet, medgir han.

Målet er å ro inn til Nyhavn 31.august, på selveste 71-årsdagen sin.

Kortsvømt mat

På skroget står det med store hvite bokstaver “TerjeVigen II” og “Oslo-København 648 km”. Dette blir tilsammen 220 000 åretak, basert på tre meters lange tak. Målet er å ro seks timer dag. Første etappe går til Engelsviken.

– Hvis jeg ror syv timer en dag, så spiser jeg opp én time i forhold til når jeg skal være fremme i Nyhavn. Alt over seks timer er med andre ord bonus, sier Ulf.

Med seg har han kun det nødvendigste av klær, et lite gasskjøkken, krydder, olje litt medisiner og sårsalve. Samt vann og bittelite til en sjelden ankerdram. Selv om han har mange bekjente han skal treffe underveis, blir det neppe noen store utskeielser. Skal han klare turen, men han være uthvilt og i god form.

Friskusen er en erfaren fisker, matforfatter og sjømatkokk, og satser på å spise betydelig selvfanget kortsvømt mat underveis.

– Fiskeredskapen har jeg mellom beina, ler han, og viser til en dorg med ni kroker.

Inspirert av Terje Vigen

– Ideen med båtnavnet “Terje Vigen" dukket opp en Sankthansaften hos noen venner, forteller Ulf mens Moss sakte men sikkert forsvinner lengre og lengre bak oss.

Som barn var Ulf fascinert av diktfiguren Terje Vigen, en fascinasjon han arvet fra sin mor. Hun leste diktet om og om igjen for han på sengekanten, minnes 70-åringen. Han har fått tak i boka på nytt, og har den også med på turen.

Selv om innlevelsen ikke var like stor som for 65 år siden, er Ulf fortsatt fascinert av historien om den fattige nordmannen.

– Historien kunne jo vært sann. Mannen som bodde ytterst på den nakne ø og rodde til Danmark.  Det er jo egentlig fantastisk at denne nostalgiske historien fenger unge mennesker den dag i dag, ler Ulf mellom åretakene.

Så forsvinner han sakte men sikkert utover i horisonten, mot blåere himmel og stadig nærmere København.

Se video her:

Hold det oppdatert om de mest spennende innen båt, følg Båtliv på Facebook

Powered by Labrador CMS