I Åstol stoler folk på Gud

Sommerperlen Åstol er et av disse bohuslänske fiskeværene som har overlevd i skyggen av sosieteten, som likte seg bedre på naboøya Marstrand. Men idyll handler lite om sosial rang.

Publisert

Å stol er et underlig sted. Det er et tett samfunn med mange små hus på en bitte liten øy. Omkring 250 fastboende får besøk av et adskillig større antall mennesker om sommeren. Havna er sikker mot alle vinder, og det er også noe av bakgrunnen for at øya ble såpass tett bebygd. De fastboende fremhever befolkningens mot der ute i havet, og deres gudetro. Motet står muligens fortsatt sterkt. Gudstroen fikk vi i hvert fall et slags innblikk i gjennom utendørs gudstjeneste i havnen.

I hver sin ende

Vi er på vei nordover i familiens «Balluba» og kommer til Åstol i strålende sol etter en kort, liten seilas fra Marstrand. Vi har etterhvert lært at stemningen blant de unge matroser om bord blir svært god når noen dagsetapper gjøres korte. Marstand og Åstol er to idylliske tettsteder på svært ulike måter. Begge preges av gammel bebyggelse, men fra hver sin ende av den sosiale rangstigen. Marstrand er stedet med store hoteller, villaer og kråkeslott. Her har rikfolk tilbrakt late sommere i generasjoner.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS