I Ronjas rike

Båtliv har startet på sin sommerekspedisjon gjennom den svenske villmarken. I en uke skal vi utforske Dalslands kanal og tilstøtende sjøer. Allerede første dagen holdt vi på kjøre oss bort i all idyllen.

Publisert

Lotta Bergslätt er medlemm i Dalsland båtklubb i Ed. Når vi møtte henne hadde hun tatt sin lille Ryds 425 til klubbens nye paradis, Ekenubben, 10 nautiske mil opp Stora Lee fra Ed. Her har klubben, som teller 200 medlemmer, anlagt brygger og badeplasser med grill for både medlemmer og gjester. Dette ble også vårt første stopp på en ukelang reportasjereise inn i den svenske villmarken hvor Ronja Røverdatters ”villvetter og rumpnissar” holder til. Lotta var ikke alene på sin vakre holme.

Ibsen og litt til

Litt lenger opp hadde stedets egentlige ”eier” benket seg med egen hengekøye. Helmut Borkman, utvandret østerriker med en lang historie i Sverige. Han hadde holdt til på Ekenubben siden 1992, men hadde ikke noe i mot det arbeidet som var lagt ned for å trekke flere folk til idyllen hans. Når han var gjest på holmen, bodde han i sin lille vakre trebåt laget i Cubamahogny. Opprinnelig laget for skipsreder Axel Broströms kone Aida i 1968. Borkmann kjøpte båten av skipsrederen i 1991.

Kan du tenke deg hvem jeg er i slekt med da spør Helmuth. På fleip så svarer vi Ibsens Gabriel Borkmann. Et stort smil bredte seg i den gamle mannens ansikt, og han var mektig stolt av slektskapet med den gamle trykkerifamilien. Nå var han og tvillingbroren de eldste gjenlevende av slekten.

Inn i den vakre villmarken

Det var ikke lett å forlate hverken hyggelige og sommerblonde Lotta eller Helmuth på drømmenes udde. Men vi måtte videre inn i villmarken. Først skulle vi bare avlegge vegetarkjøkkenet i Nøssemark et lite besøk.

Båtliv vil hver dag holde dere oppdatert på hva som skjer med ekspedisjonen vår som teller fire medlemmer. Lavoen er med, og i natt sov vi på en halvøy midt ute i den fantastiske Stora Lee. Solnedgangen var klisjeaktig vakker, mens vi svingte fluestanga inn i stillheten.   

 

Powered by Labrador CMS