På tide å planlegge kongelig hyggetur?

Mens finanskrisen raser og båtbransjen skjelver er det på sin plass å minne om at vi fortsatt kan planlegge hyggelige båtturer, både i høst og til neste år. Og da kan vi tipse om at et nytt skjærgårdsparadis nå er gjort tilgjengelig for båtfolk på vestlandet.

Publisert

Bergen og Omland Friluftsråd (BOF) har denne høsten lagt Solstråleøya til porteføljen av friluftssteder med utleiehus.

Den frodige øyen nordøst i Tysnes kommune var opprinnelig eid av en eksentrisk engelskmann, som bygget et eventyrslott på eiendommen. Da eieren flyttet hjem til England ble øyen gitt til kongehuset som gave i 1906.

Kongelig hytte

I 1930 ble engelskmannens bygg revet og daværende kronprins Olav bygget hytte og vaktmesterbolig. Den senere folkekongen skal siden ha omtalt Solstråleøya som «det vakreste stedet i kongeriket». Kongehytten ble etterhvert flyttet til Godøysund hotell, men vaktmesterboligen står den dag i dag.

Etter kong Olavs død i 1991 ga kongehuset eiendommen gitt tilbake til Tysnes kommune, og nå er altså den gamle vaktmesterboligen restaurert i regi av Solstråleøyas vennelag og tatt inn i det ambisiøse kystled-prosjektet.

Også naustet er en del av kystleden, og blir holdt ved like av Tysnes kystlag.

Attraktivt turområde

Tysnes-området er perfekt for båtliv store deler av året og ikke minst et fantastisk utgangspunkt for kajakkfans, men selv i denne frodige og lune vestlandskommunen er Solstråleøya er spesiell. Her finnes et stort antall plantete trær, gamle parkanlegg og ikke minst en utendørs «løvsal» med scene, et perfekt sted for sommerlige utendørskonserter.

Og denne Tolkien-aktige drømmeverdenen kan altså lett besøkes med båt. På øyen er det gode fortøyningsplasser, turstier, grill og toalettanlegg - og det koster ikke allverden å leie huset eller naustet.

Foto: www.bof.no

Powered by Labrador CMS