Krever gratislevering av spesialavfall

Hordaland Venstre vil at båtfolk som finner boss og spesialavfall i sjø og strandsone skal få levere dette gratis.

Publisert

- Søppel er et stort problem for sikkerhet til sjøs. Samtidig er det både et estetisk problem for strandsonen og et forurensningsproblem for livet i havet, sier Venstre-politiker Gunn-Vivian Eide.

Hordaland Venstre foreslår derfor at Venstres landsmøte i helgen vedtar en ordning som gjør det mulig at de som tar med seg søppel fra hav og kyst kan levere dette kostnadsfritt ved egnede mottak.

 - Mye søppel fra havet regnes som spesialavfall. Den som tar dette med til land må også ta kostnaden med å transportere det til mottaksanlegg - og risikerer å betale dyrt for å bli kvitt «fangsten». Dette gjør at mange lar avfallet ligge eller dumper det igjen, sier Eide.

Penger for boss

Hun mener også at opprensking i strandsonen er viktig arbeid som kan utføres både på dugnad i nærmiljøet, av frivillige organisasjoner eller av grupper på ulike arbeidstiltak.

- Når noen gjør dette viktige arbeidet, bør de få penger for det – ikke bli nødt å betale for leveringen, sier Eide.

For å finansiere slik kompensasjon skal avfallsmottaket prøve å identifisere hvor avfallet kommer fra – og bøtelegge forurenseren om mulig.

Gunn-Vivian Eide mener det også skal etableres statlige støtteordninger som sikrer at mottaket ikke blir sittende med utgiftene når det ikke lar seg gjøre å finne miljøsynderen.

Foto, hovedbildet: T3rminatr/wikimedia.org

Powered by Labrador CMS