Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss

Hold kalesjen ren

Fugler, mugg og forurensning setter stygge merker på kalesjen. Slik holder du den ren.

Publisert

Pressemelding fra Hansen Protection

Vedlikehold av båtkalesjen kan by på store problemer for båteiere. I verste fall kan man risikere å ødelegge en ny og dyr kalesje.

– Den vanligste feilen folk gjør er at de vasker båtkalesjen om høsten og pakker den sammen før den er helt tørr. Da kan det oppstå råte i stoffet, sier produktutvikler Sverre Ingebrigtsen i kalesjeprodusenten Hansen Protection.

Selv om kalesjen virker tørr, kan den være fuktig i sømmene.

– Fuktige sømmer kan føre til at tråden råtner i løpet av vinteren. Kanskje har man kjøpt en ny kalesje og vasket den etter alle kunstens regler. Og så får man skader på duken gjennom vinteren, sier Ingebrigtsen.

Derfor er det avgjørende at kalesjen får drypptørke til duken er gjennomtørr etter vask.

Svamp og såpe

Den beste måten å få båtkalesjen ren på er å legge den i bløt i grønnsåpe, gjerne opp mot et døgn om nødvendig.

– Da får du løst opp møkka. Bruk en halvhard svamp på flekkene, for så å skylle kalesjen i flere omganger til du er sikker på at all såpe er borte.

Ikke bruk børste eller høytrykksspyler.

– Impregneringen får fort riper ved børsting, og vevstrukturen i stoffet tåler ikke hardt trykk fra en høytrykksspyler, sier Ingebrigtsen.

Han anbefaler å impregnere stoffet etter en god vask. Da blir kalesjen tettere, lettere å holde ren og bedre beskyttet mot UV-stråling.

– Det er ikke nødvendig å impregnere første sesong, men deretter bør duken impregneres hvert år. Man kan fint gjøre dette selv mens kalesjen sitter på båten. Er man grundig med vedlikeholdet, kan kalesjen holde seg fin i mange år, sier Ingebrigtsen.

Han har et tips til båtfolk som har kjøpt ny kalesje.

– Når vi syr kalesjen, er naturlig nok nålen tykkere enn tråden. Man kan derfor oppleve at kalesjen lekker i begynnelsen. Da er det ingen grunn til panikk. Tråden vil etter kort tid svelle ut og tette nålehullet. Men det kan være lurt å dekke til eller fjerne puter eller annet utstyr når kalesjen er helt ny.

FIRE GODE RÅD

Bruk naturlige såpemidler, ikke kjemiske når du vasker kalesjen.

La kalesjen ligge i bløt i 24 timer mens du vasker litt av med en svamp. Ikke bruk høytrykksspyler.

Heng opp kalesjen etter vask og la den drypptørke til den er gjennomtørr. Den må ikke sentrifugeres.

Kalesjen bør tørke i vanlig romtemperatur.