Himmelrike på jord!

”Himlen.... redan på jorden! Vi har kjørt 10 sluser og beveget oss fra verdens vakreste villmark i Østre Silen til Baldersnes Herregård I Dals Långed. Kontrastene er enorme langs Dalslands kanaler.

Publisert

Det er dette som er båtliv!!!! Onsdag kveld sluset vi oss så langt inn i den svenske villmarken det er mulig å komme. Vi hadde en fantastisk natt med himmelen og en liten pressening til tak. Været hadde skiftet fra askegrått til lavendel før kvelden var omme.   

Lavoen måtte vike for båtdekket, og småklukkingen fra skroget ga fred i sjelen. Stillheten var påtagelig, og aldri stod det klarere for meg hva det virkelige båtlivet handler om. Begrepet uthavn fikk en ny mening på et nes i Østre Silen som vassdraget heter. På en odde som stakk ut i vannet la vi båten på dregg. En bergkile ble doret og var det eneste forstyrrende element vi skulle ha på de neste 12 timer. Det var så stille at vi begynte å hviske til hverandre straks leiren var slått. Hit skal vi tilbake. Hit vil vi absolutt anbefale andre stillhetsøkere å reise.

En dag fylt av kontraster

Vi brøt selv stillheten ved å starte motoren på båten. Torsdagen skulle bli kontrastenes dag på denne ukelange turen langs Dalslands kanaler. Vi skulle ta oss gjennom fire sjøer og 10 sluser. Det startet i Østre Silen, derfra sluset vi ut i Vestre Silen via Krokfors sluser. For å komme oss videre mot Bengtsfors og slusesystemet ned mot Billingsfors og dagens fjerde sjø, måtte vi gå Le Lång. Det hyggelige med å resie slik er at du treffer bryggekamerater fra tidligere, som enten har sluset sammen, eller som bare har slått av en prat bryggelangs. Det ble en lang dags ferd mot natt i Dalslands kanal. Det vi ikke visste på forhånd var at vi skulle møte Fru Storhomen, vassdragets eldste frue. Hun møtte vi i sluse 19 og 20 som de heter på slusekartet. Sammen med sluse 18 utgjør disse de mest spektakulære og fotograferte slusene på hele Dalslands kanal. Fru Storholmen av Bengtsfors var på vei opp, vi på vei ned. Den trange kanalene gjorde at matrosen om bord hadde sin fulle hyre med å taue den fortunge noble damen opp de trange kanalene. Dette var høyst spektakulært og veldig uvanlig......

Herregården kaller

Ingvar Olsberg er like kjent og kjær i Sverige som Rolf Kirkvåg var i Norge. At vi skulle få en relasjon til denne mannen var egentlig ikke beregnet, men på grunn av at vi hadde fått nok av telt for en stund, ønsket vi oss en litt mer fast madrass under rumpen for å si det sånn. Egentlig var det Laxsjøens Friitdsgård vi hadde planer om å besøke, men vi endte altså på Herre Olsberg Herregård, Baldersnes. Her har altså den tidligere TV kjendisen kjøpt seg pensjonistbolig, og her holder han konferanser og vier brudepar med egen vigselsrett. Det er enstor og beskyttet gjestehavn med herregården, som gjør det enkelt å komme hit med båt.

Verdens mest absurde kontrast, når vi tenker på at vi for elleve timer, fire sjøer, og 10 sluser siden stod opp midt inne i villmarken for å plutselig sette oss i en godstol å få servert Gin Tonic med dertil tilbehør av fast føde. Jeg måtte selvfølgelig prøve Olssberg pølsa, som på menyen het Isterband a`la Olsberg og kom med dillstuede nypoteter. Fantastisk! Himlen... redan på jorden, spør nå vi?

Hva gjør vel da en liten bensinlekkasje i Bengtsfors? Eller en liten gryende soleksem på fronten? Livet i båt er herlig dere?

BÅTLIV fortsetter sin ferd mot Vänern langs kanalene i svenske Dalsland. Torsdag ble den heftigste av dem alle. Fire sjøer og 10 sluser. Vi skjønner raskt at en uke blir for lite i dette vassdraget. Her kunne vi brukt tre uker.

Hver dag holder vi dere oppdatert med små historier fra båtfolk vi møter på vår vannvei. Til neste vår trykker vi en lengre strandhugg reportasje om hele vassdraget med tips og råd til en vellykket ferie i dette trolske og fantastiske landskapet. Totalt forskjellig fra alle andre båtopplevelser vi har hatt.

 

 

Powered by Labrador CMS