Simrad NSS Evo2

Her er Simrads nye flaggskip

Med denne lille boksen ønsker Simrad Yachting sette ny standard for multifunksjon til maritimt bruk.

Publisert

I går skrev vi om Simrads nye NSS Evo2, en ny plotterserie i størrelsen fra 7 til 16 tommer. Men Simrad har også flere nyheter, og med NSO Evo2 håper produsenten å sette ny standard til en konkurransedyktig pris, og du kan kombinere med alt fra de billigste dataskjermer til Simrads egne skjermer som er svært lyssterke og også er trykksensitive.

NSO evo2 er designet for større fritidsbåter og mindre yrkesbåter der det  er ønskelig med mer enn én skjerm. Et standard system består av computer, monitor, GPS antenne, og kartleser. Man kan betjene systemet på flere måter, med kompatibel mus, direkte på Multi-Touch skjermen eller ved hjelp av OP40 betjeningsenhet.

Den har god kapasitet på behandling av mye data, takket være 2x Quad-core-prosessorer. Disse kan drive to helt uavhengige skjermer, slik at man kan velge om man for eksempel vil ha kart på en skerm og ekkolodd på den andre. På skjermene kan man veksle mellom det meste, som AIS, autopilot, motorinformasjon og radar. I en pressemelding fra ProNav nevnes det også at det også blir mulig å koble til nettbrett for å betjene utgang nummer to, og at modulen får nesten ubegrensede muligheter.

Den lille maskinen veier en kilo. Du kobler til hvilken som helst monitor, og den gir oppløsning fra 800x600 til 1920x1200, som tilsvarer full HD og enda mer.

Enheten leveres med bakgrunnskart for hele verden, og for mer detaljerte navigasjonskart kan man velge mellom Navioncs og C-map. Mulighetene er mange, og vi kan begynne med Fusion Link, en funksjon er man kan kontrolere Fusion stereoanlegg via NMEA2000-nettverket. Den er også kompatibel med FLIR M-kameraer ved hjelp av en interface, med kontrollering direkte fra et betjeningspanel. Med SD minnebrikke eller USB minnepinne kan man laste over GRIB værdata. Værfilene legges da på kartbildet som ekstra informasjon. Med Navionics kartografi kan man velge fritt dybdeområder som kan fylles med valgt farge. Dette kan være en fordel for fiskere. Filter på dybder er også ny funksjon. AIS-informasjon kan også integreres i kartbildet om man har AIS tilkoblet.

Vi har vært inne på Simrads egne skjermer. Simrad Yachting lanserer også en helt ny serie Glass Bridge High-Bright-wide-screen skjermer, ekstremt lyssterke, med og uten Multi-Touch, i størrelsene 16, 19 og 24 tommer, sistnevnte med full HD. Her er det også mulighet for bilde i bilde i bilde. Skjermene kan monteres med brakett og blir IPx6-vanntett ved innfelling.

Markedsansvarlig Marianne Gravdal hos ProNav forteller at 16-tommeren kommer på markedet i februar 2014, mens de andre kommer fortløpende utover sesongen.

Gravdal mener prisene er konkurransedyktige for denne type utstyr. Priseksempel for en NSO evo2 computer med 2 x 16-tommers Multi-Touch-skjerm, GS25 GPS/e-kompass, OP40 betjeningsenhet og kartleser vil koste om lag 82.000 kr, eks.mva.


Powered by Labrador CMS