Her er James Bond-båtene

Stuntet i bildet over er ekte. Båten hoppet mer enn 30 meter under innspillingen av Live and let die. Her er 20 av 007-båtene, frem til Skyfall som nå er premieklar.

Publisert

From Russia with love

Thunderball

Live and let die

The spy who loved me

Moonraker

Tomorrow Never Dies

The World is Not Enough

Quantum of Solace

Skyfall

Den 23. agent 007-filmen har snart premiere. Siden den første filmen ble vist i 1962 er det mange båter som har fått plass på lerretet. Allerede i den andre James Bond-filmen i 1963 var det heftige båtjakt-scener, i filmen From Russia with love. Men den mest spektakulære scenen med en båt ble gjort under filminnspillingen av Live and let die i 1973, med et ekte båthopp på mer enn 30 meter med en Glastron GT150.

Her følger en oversikt over mange av båtene som er brukt i James Bond-filmene.

From Russia with love (1963)

Fairey ble brukt i to modeller. Ved mange av nærbildene ble det brukt Fairey Huntsman mens det aller mest ble brukt Fairey Huntress.

Thunderball (1965)

Disco Volante var i realiteten hydrofoil-fergen «The Flying Fish», og ble aldri kjørt igjen etter innspillingen, da den i stedet ble husbåt i Miami og sank ved brygga i 1980.

Live and let die (1973)

Med Glastron GT150 er dette kanskje en av de mest berømte scenene, da båthoppet på 34 meter er ekte. Stuntet ble gjort i Bayou Des Allemands i Lousiana.  I filmen tar James Bond båten fra Dr. Kanagas krokodillefarm. Deretter tar han en Glastron CV19 Sportster. I denne filmen får Glastron mye oppmerksomhet, og har også fått med V156 Sportster, V-184 Crestflite, V-162 Futura, V-145 Fireflite og Glastron-Carlson CV21 Jet speedboat.

Se båtsekvensen som starter 6.00 minutter ut i klippet:

The spy who loved me (1977)

Intermarine 40 har kanskje ikke av de mest spektakulære scenene fra James Bond-filmene, men en bil som også kjører under vann får mer oppmerksomhet. I 1977 var det kanskje mer utenkelig, men i ettertid er drømmen realisert, med unvarvannsbilen sQuba.

Moonraker (1979)

Glastron fikk igjen god oppmerksomhet med båtene CV23HT med hydrofoil og Glastron SSV-189. Førstnevnte ble brukt på Amazonas etter jakten på dødelig nervegass, for å lokalisere Hugo Drax, mens den andre ble brukt av skurken selv. Det ender dårlig for begge båtene i filmen, som havner utenfor et fossefall.

Tomorrow Never Dies (1997)

Stealth-båten Sea Shadow senker en fregatt og skyter ned et kinesisk jetfly. I april i år ble en båt inspirert av båten fra filmen lagt ut for salg. Ifølge Daily Mail kostet det den amerikanske marinen 190 millioner dollar å bygge den i 1980, men den ble i år solgt for i overkant av 100.000 dollar. Den 50 meter lange og 563 tonn tunge båten med stealth-design fikk aldri den store suksessen som det US Defense Department og Lockheed Martin håpet på.

The World is Not Enough (1999)

Q-båten kjøres ut av bygningen til M16 og ligger etter en Sunseeker Superhawk 34 i Thames. Sunseeker blir videre nærmest en gjenganger i James Bond-filmene. Q-båten som var spesialbygd til filmen var med vannjet og motorisert med en 5,7 liters V8-er. Båten er ifølge Yahoo Answers bygd av Riddle Marine, og det ble bygd 15 båter, 11 av dem fullskalamodeller og fire av dem fullt kjørbare. Riddle Marine bygger i dag spesialbestilte aluminiumsbåter med vannjet.

Casino Royale (2006)

Her vises seilbåten Spirit 54. Båten er bare 3,3 meter bred og har et enormt overheng både i baugen og i hekken. Det stjeler av plass av lengden, og under dekk er båten som en liten 40 foter. Men stilen er helt i klasse med bilene James Bond kjører rundt med. Les mer om den seilende James Bond-båten.

Quantum of Solace (2008)

Her bugner det av båter fra Sunseeker, fra mindre Sunseeker Sovereign 17, til større modeller som Sunseeker 37 og Superhawk 43. Sovereign 17 ble egentlig bygd for første gang i 1970, men ble fullt restaurert i anledning av båtprodusentens jubileumsfeiring. Båten ble brukt i en av de siste scenene i filmen.  Sunseeker 43 Superhawk ble brukt av skurkene.

Superhawk 43 (ikke fra Quantum of Solace) :

Skyfall (2012)

Dette er den siste James Bond-filmen i rekken, med premiere i november. Denne gangen går oppmerksomheten i det våte element til en seilbåt. Tyrkiske Regina er hele 56 meter lang og kan leies i middelhavet.  Se seilbåten fra James Bond-traileren

Powered by Labrador CMS