Lekre trebåter i småbåthavnen.
Tre, "tupperware", motor- og seilbåter om hverandre på Lillehammer. Foto:Ørjan K. Hansen.
Nydelige "Nora" vekker oppsikt på ferskvann i Sør-Norge.
- Mjøsa, det er ferie det!

- Mjøsa, det er ferie det!

Lillehammer kan vise til en splitter ny gjestebrygge, som til og med er gratis å bruke. Her nyter Nils Holter og Anne Berit Skaug julikvelden i sin Sandvik 26.

Publisert Sist oppdatert

Et steinkast fra E6 ved avkjøringen til Bjørns Kro, Vignesvika badeplass og Skipbladnerbrygga ligger Lillehammer båtforenings småbåthavn. Nytt av året er gjestbryggen ytterst på flytbryggene med åtte-ti båtplasser. Nils Holter og Anne Berit Skaug har lagt til for kvelden med sin Sandivk 26, og er veldig fornøyde med oppgraderingen av bryggene.

- Her er det helt gratis å ligge, samtidig som vi kan bruke dusjen, strømmen, grillanlegget på gressplenen og toalettene i havnen, forteller Holter. Paret berømmer også de private båteierne for å være flinke til å stille sine plasser til disposisjon når de selv er borte.

- Mange tar med båtene sine til sjøen i flere uker om sommeren, og da setter de gjerne opp det grønne flagget som viser at at plassen kan disponeres av andre, forteller de og peker på et grønt flagg i en tom boks litt lenger inn i havnen.

Oversvømmet av flom

- I hele fellesferien har vi hatt åtte-15 gjestebåter hver natt, og på grunn av flommen i Mjøsa denne sommeren har vår havn vært av de få havnene med god kapasitet på gjesteplasseer. Øvrige gjestehavner/ brygger på Mjøsa har vært dekket av vann og manhar derfor brukt vanlige båtplasser som har stått ledige hos disse, sier Odd Thomas Olafsen i Lillehammer Båtforening.

Mjøsa er ferie

Holter og Skaug, som har fast båtplass på Helgøya, understreker at det å være på båttur på Mjøsa er ferie med stor F. Her slipper man å nilese kartet eller vente på sluser for å komme fra et sted til et annet. 

- Mjøsa er mer enn stor nok for oss. Vi bruker rundt ni timer fra Lillehammer til Eidsvoll med denne båten. Dessuten kan Mjøsa være røff nok i fjorden utenfor Hamar og Gjøvik hvor den er på sitt bredeste. Uberegnelige vinder og krapp sjø er slett ikke uvanlig på Norges største innsjø. Men innsjøen er nesten ren for grunner, med unntak av noen få umerkede båer utenfor Gjøvik, får vi vite.

Favorittstedet er likevel Helgøya, som nylig fikk et flott nytt anlegg med hele 80 gjesteplasser.

- Det er dit ”alle” reiser innom når de ferierer, det er innsjøens desidert flotteste anlegg, fastslår Holter.

Elvefestival og lagsild

Blant sesongens høydepunkter er lagsild-fikset, som foregår i siste halvdel avsommeren.

- Vi kaller fisken lagsild, eller lågsild, fordi den flytter seg nordover til Lågen utover sommeren.

Lagsilden tas med garn og er best før den kommer nordover til Lågen ettersom den da er full av rogn og ofte litt dvask. Fisken kan både kokes og stekes, og  stekt sild surret i rømme skal være en delikatesse.

Et annen begivenhet for Mjøsbåtfølket er Nes elvefestival i august, som siden 1996 er Norges største «ferskvannsbaserte» festival. Her blir det varierte aktiviteter og underholdningstilbud for alle aldersgrupper. I Nes på Romerike møtes Glomma og Vorma, som er landets to mest vannrike elver,og etter at Svanfoss sluse i Vorma ble gjenåpnet i 1993, ble Glomma knyttet til Mjøsa. Båtlivet har økt kraftig,og båtene løftes nå opp og ned forbi Svanfossen i sluseområdet.

 Les mer om Lillehammer båthavn her:

http://www.lillehammerbaatforening.no

Elvefestivalen i Nes her:

www.elvefestivalen.no