Mye rart skjuler seg på bunnen

Dugnadsgjeng samlet ni tonn søppel fra bunnen av Smedasundet på to timer.

Publisert

HOVEDBILDE: Det ble mange fulle tråd-containere som ble fraktet opp fra bunnen av Smedasundet i Haugesund.

Hele 9145 kg med søppel fant 50 dykkere i løpet av to timer da de saumfarte bunnen av Smedasundet i Haugesund. Sundet var avsperret i to timer, og letingen og innsamlingen går under navnet Prosjekt Aware Smedasundet.

Dykkerne besto av frivillige, men også dykkere fra brannvesen og havnevesen deltok i dugnaden, som ble ledet og var satt i scene av Wee Marine AS for andre år på rad. Målet var å samle så mye skrot fra havbunnen som mulig i løpet av de to timene, og resultatet ble altså over ni tonn, hvilket skal være norgesrekord i sitt slag – en lite flatterende sådan, kanskje.

Da tilsvarende aksjon ble avholdt i 2012 ble 5,5 tonn hentet opp fra bunnen av sundet. Med andre ord 14,5 tonn søppel på to år.

Mye rart

Nå var riktignok ikke alt skrotet av nyere dato:

– Vi fant tysk porselen med hakekors fra krigens dager, en gammel Elvis-plate, en uåpnet flaske sprit, flere stoler, et toalett og en komfyr, forteller Åge Wee i en pressemelding.

Opp fra havet kom også lommebøker med kredittkort, smarttelefoner og elektronisk utstyr. Det var også alt fra tomflasker til sykler og store traktordekk.

– Men det meste på bunnen er bare ren forurensing. Det er utrolig hva folk dumper på sjøen, noe vi selvsagt ønsker å sette fokus på, sier Åge Wee.

Kunstgave

Karmøy-kunstneren Roald Tellnes deltok også i prosjektet. Tellnes skal nå lage et eget kunstverk av skrotet, som skal støpes inn i plast. Kunstverket skal senere overrekkes Haugesund kommune som en gave fra dykkerne og Project Aware Smedasundet.

Powered by Labrador CMS