Han bygger verdens største yacht - med torpedovarsling og rømningsubåt!

Den russiske hypermilliardæren Roman Abramovich er igjen på kjøpetokt. Denne gangen bygger finansmannen en 550 fots båt til 200 millioner pund - det tilsvarer 2.137 milliarder kroner etter dagens kurs.

Publisert

Den nye ultrayachten bygges i Hamburg ved Blohm + Voss, det samme verftet som i sin tid bygget Hitler-marinens legendariske slagskip «Bismarck». Båten, som får navnet «Eclipse» skal i følge The Times’ nettutgave leveres sommeren 2009. Hun blir naturligvis flaggskipet i Abramovichs flåte av gedigne yachter, og er med sine 550 fot faktisk over havparten så lang som nettopp «Bismarck» - og 15 fot lengre enn emiren av Dubais yacht, verdens størsta fritidsbåt i dag.

Båten er tegnet av Hermidas Atabeyki og får et mannskap på 70. Det blir god plass for milliardærens livvakt og ikke minst kvalitetsovernatting for 24 utvalgte gjester i det Terence Disdale-designete interiøret. Båten får også to helikopterplattformer og to svømmebassenger.

I tillegg får pengefyrsten altså også installert antitorpedo- og antimissil-systemer. Times-artikkelen hevder at forsvarssystemene trolig er passive, internasjonale regler forbyr bevæpning av sivile skip. Alternative forsvarsverk som vannkanoner, høy lyd og skum kan benyttes, men det er naturligvis ikke kjent hvorvidt den nye yachten får slike ressurser.

Uansett styrkes beskyttelsen av Abramovich og hans gjester av pansring og skuddsikre vinduer, og om angripere skulle trenge gjennom forsvarsverkene kan milliardæren rømme skuten i en egen rømningsubåt - den er naturligvis gul! Ubåten kan dykke til vel 50 meter, og burde dermed slippe unna de fleste, enten det er somaliske pirater, terrorister eller russiske mafiafolk som er på milliardærjakt.

For den godeste Abramovich har grunn til å beskytte seg. Den russiske investoren og eks-guvernøren er en av de såkalte «oligarkene» som tjente absurd mye penger på å snappe opp verdier fra det gamle Sovjetunionen under de første, temmelig lovløse Jeltsin-årene på 90-tallet. Han skal være god for over 120 milliarder og Forbes lister ham som nummer 15 av verdens rikeste.

Abramovich er i vesten mest kjent som eier av fotballaget Chelsea, men har altså flere kostbare hobbyer enn toppfotball: Ved siden av den nye «Eclipse» eier han fire yachter i den aller mest hårete klassen, et pent utvalg privatfly og helikoptre - pluss en bilsamling som harmonerer godt med både båter og fly ...

«Eclipse» blir verdens største yacht, men Abramovich er ikke alene om å bruke penger på superbåter. Ifølge ShowBoats International har ikke verdens rikeste latt seg skremme av det siste årets finansuro. 916 nye båter over 80 fot er bestilt i 2008, en 18 prosent økning fra i fjor.

Foto: Mark Freeman/wikipedia

Powered by Labrador CMS