Gullmagnat bygger gigantmarina i Adriaterhavet

Den montenegrinske kystbyen Tivat har bokstavelig talt skutt gullfuglen: En kanadisk milliardær vil bygge gigantmarina på byens gamle marinebase.

Publisert

Porto Montenegro-prosjektet har et budsjett på 400 millioner euro og er lokalisert sentralt i Kotor-bukten, helt nord i den lille landet. Denne bukten er en av Europas største naturlige havner, et vakkert område omgitt av høye fjell og med kort vei ut til den dramatiske kysten.

Anlegget vil dekke 250.000 kvadratmeter, strekke seg over fire kilometer og gi plass til opptil 800 båter. I tillegg bygges det luksushoteller, kasino, golfbane og et serviceanlegg for superyachter ved  marinaen - for å nevne noen av tilbudene den ungarskfødte forretningsmannen og filatropen Peter Munk ser for seg på den nedlagte flåtebasen.

Munk, som er grunnlegger og styreformann i Barrick Gold, verdens største gullkonsern tar  med dette båtturismen i den tidligere jugoslaviske republikken opp på et et helt nytt nivå.

Også mange nordmenn har oppdaget at leiebåt på Adriaterhavet slett ikke er den verste ferieformen, og Montenegros naboland Kroatia har en stor utleieindustri. Det er neppe tvil om at slik virksomhet også vil bli å finne i Porto Montenegro, men det nye anlegget sikter åpenbart på å gi også det internasjonale båt-jetsettet et alternativ.

I disse finanskrisetider kan frynsete krøsuser spare store penger på å forhale yachtene til Montenegro. Utbyggingsfirmaets administrerende direktør, Oliver Corlette, sier til IBI News at en båtplass for en 75 meter lang yacht vil koste 130 000 britiske pund i året. Det er vel 1,2 milloner kroner. Dyrt? Nei, ikke i denne verdenen - en tilsvarende båtplass i Antibes på den franske rivieraen koster næmere ti millioner kroner - årlig!

Foto/Kart: Wikipedia

Ill: tivatonline.com

Powered by Labrador CMS