Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss

Grønn kjempe

85 fot lange Arcadia er en hybrid for miljøbevisste rikfolk med sans for sjøens gleder. Se video!

Publisert

Boot, Düsseldorf

Mange rike er opptatt av miljøet, selv når de kjøper båter på 85 fot som veier 67 tonn. I superyachthallen på Boot er Arcadia Yachts et eksempel på dette.

Den 85 fot lange yachten er blant utstillingens tre største, og vekker oppsikt med sine moderne og tøffe linjer, som kombinerer yachtens eleganse med arbeidsbåtens tøffe maskulinitet. Styrhuset står helt foran på baugen, og overbygget er mørkt og kantete, men skroget er hvitt og lekkert, og akterdekket er en stor paviljong for sosiale utskeielser på øverste hylle.

– Vi har ønsket å lage en miljøvennlig, komfortabel og praktisk båt båt, forteller markedssjef Maurizio Baldoni til Båtliv, etter at vi etter gjentatte forsøk omsider har fått audiens ombord. Den oppsiktsvekkende yachten bygges ved Napoli i Italia, og når vi spør om 85-foteren er den største båten de bygger, svarer Baldoni:

Solceller

– Nei, den er den minste. Prisen vil han ikke oppgi. Den spiller ingen rolle, mener han, og forteller villig vekk om det økologiske konseptet.

For det første er hele taket dekket med solcellepaneler. Disse gir 4,5 kw pr time, og er nok til å dekke normalt strømbehov til drifting av skipet for anker, men unntak av når air-conditionen går.

Mer oppsiktisvekkende er det kanskje at båten er utstyrt med to MAN-maskiner på kun 750 hestekrefter hver seg. Dette er nokså lite motorkraft for båter i denne størrelsen. Toppfarten er likevel 18 knop, og marsjfarten 16 knop. Den mest drivstofføkonomiske farten er imidlertid 10 knop, hvor forbruket kun er på 45 liter i timen, ifølge Baldoni. Altså mindre enn det en planende flybridgebåt på under halvparten av lengden bruker i marsjfart.

Tanken er på 7000 liter, så vi snakker om en rekkevidde oppunder 1500 nautiske mil i økonomifart, hevder Baldoni. Luksusyachten har et hybridsystem som tillater lydløse avganger og ankomster til havn.

Se video (teksten fortsetter under):

Hold deg oppdatert på båtnyheter, følg Båtliv på Facebook

Lugarer

Fra akterdekket og forover er det TV-salong og spisestue. Den store teakflaten gir en fantastisk romfølelse. Men også under dekk er det stort og flott med steinpaneler på veggene og marmorgulv på badene. Rederlugaren er en studie i eleganse, og båten byr på fire innbydende gjestelugarer, samt en mannskapslugar forut.

Arcadia-verftet bygger ikke mer enn ti båter i året, og ifølge Baldoni finnes det alltid noen riktfolk som har lyst på ny båt, så kundetilfanget er ikke noe problem.

– Men er rikfolk opptatt av miljøpet?

– Ja, våre kunder ønsker å belaste miljøet minst mulig. De ønsker en miljøvennlig livssti, sier Baldoni.