Glem krisen for en stakket stund

2500 båter fordelt på 1500 utstillere fra 30 forskjellige land. Her på Europas største flytende båtmesse i Genova er det ikke mye som minner om finanskrise.

Publisert

Det er noe merkelig absurd ved det å vandre rundt på Europas største båtmesse når krise står skrevet med store bokstaver over hele finansverden. Her i Genova er det ikke mye som minner om det for å si det sånn. Solen skinner om kapp med all denne glitrende velstanden som fyller hall på hall, og flere 1000 kvadrat med middelhav.

Tenk positivt

Lørdag ble Europas største båtmesse åpnet av Italias minister for økonomisk utvikling, Claudio Scajola, som selvfølgelig var klar over at krisen var på vei over Atlanteren. Han ville likevel se optimistisk på situasjonen, og trakk fram sitt eget lands ”fortreffelige” båtindustri som så langt har økt med 11 prosent hittil i år. Han var også opptatt av å se åpningen av de nye markedene i øst og ikke minst i Russland som en redning. Dette var lørdag, vi sier ikke mer.

Estetikk for alle penga

Finanskrise eller ikke.  Har man sans for estetikk er det hundrevis av bruttotonn og glede seg over her i Italia. Man blir stadig forundret over at det er plass til så mange vakre, og likt utseende båter. Men stadig flere tør utfordrer tradisjonalistene og går inn på nisjer som skal tiltrekke seg de med mye penger og som ønsker å skille seg ut. Selv fikk vi nesten adgang til en av messens mest spektakulære båter i dag, Opera 60. Dette er et monster  i ordets rette forstand. Uten å tenke på ordet monster, fikk vi visse assosiasjoner til vårt hjemlige praktbygg ved Oslofjorden. Hvit og vakker i noens øyne. Rene sløseriet i andres.

Ellers var det langt mellom de norske relasjonene her nede. Så langt i vår vandring har vi ikke oppdaget en norsk utstiller. Kanskje noe merkelig når vi vet at det garantert finnes flere rike arabere og nyrike russere her enn det noen gang vil gjøre både i Sandvika og på Lillestrøm, eller i Florida hvor NORBOAT nå befinner seg med hele bransjen på slep.

Stort og smått

Båtmessen i Genova er som en gedigen godtebutikk for shoppere. Her slipper man alle til som har noe å selge. Derfor er en stor del av den største hallen fylt opp av folk som selger alt fra leasing (apropos krise) til angoragensere og belter med bling-bling spenner. Når man ser på antallet utstillere skjønner vi at det må være plass til noen som ikke er direkte maritimt relatert. Og minst uventet var det vel at man i matlandet Italia støter på fristelser for hver femte meter, men her hadde tydeligvis finanskrisen likevel slått inn. Vi presterte å betale 120 kroner for to pølser i brød og en halvliter Cola.    

 

Powered by Labrador CMS