Ny undersøkelse viser kunnskapsmangel

I en helt ny undersøkelse svarer mange båteiere at de ikke kan lese et sjøkart.

Publisert Sist oppdatert

- Gjensidige har spurt båtfolket om deres forståelse av sjøkart enten på papir eller digitalt. Selv om mange svarer at dette kan de, er vi mest bekymret over alle de som ikke kan lese og forstå et sjøkart, sier Arne Voll som er informasjonssjef i Gjensidige.

Les også: Båtfolk må ha hjelp

På landsbasis svarer så mange som en av tre båteiere (31 prosent) at de har en svært dårlig forståelse av sjøkart, mens 65 prosent mener de leser sjøkart svært godt eller ganske godt.

- Det er Ipsos som har foretatt undersøkelsen. Den gir et bilde av at det er mye usikkerhet blant mange av de som fører båt, sier Voll. Menn mener at de har bedre kunnskap enn kvinner. Tryggest er de som er godt voksne mellom 40 og 59.

Les også (krever innlogging): Sterk økning i antall ulykker

Papirkart

- Stol ikke kun på at elektroniske hjelpemidler som kartplotter, GPS og autopilot alltid fungerer, advarer Voll. Han mener de er svært viktig å ha en backup med papirkart og kompass i båten og kunne bruke disse.

Les også (krever innlogging): De beste kartene på iPad

 Det er også viktig å se ut av vinduet for å sjekke om kartet faktisk stemmer overens med sjølandskapet.

 - Voll ber alle sjekke ”datostemplingen” på kartene. Elektroniske kart oppdateres oftere, mens papirkart oppdateres hvert år  Det anbefales på det sterkeste å benytte oppdaterte kart, avslutter han.

 Les også (krever innlogging): Slik oppdaterer du kartene

Powered by Labrador CMS