Gir full gass i krisetider

HELSINKI (Båtliv): Bella Boats som produserer Flipper, Aquador og Bella, kliner likeså godt til med 11 lanseringer på Vene Båt 2013. – Vi hadde ikke klart dette uten Espen Thorup, sier Bella-sjef Raimo Sonninen.

Publisert

>>Se bildespesial av noen av lanseringene!

Vi møter Raimo Sonninen på Helsinki international boat show, ved Bella Boats nye stolthet, en Flipper 880 ST. Den er designet av den norske båtdesigneren Espen Thorup. Bella Boats har så mange som 11 lanseringer på årets messe. Tre av båtene er allerede nominert som messas båt, og felles ved dem alle er at de er tegnet av den norske båtdesigneren som Sonninen ikke får fullrost. Båtene som er designet av Thorup og er blitt nominerte på messa er Flipper 880 ST, Bella Patrol 7000 og Flipper 640 ST. Sistnevnte er en litt mindre versjon av fjorårets lansering, Flipper 670 ST, som også var nominert til European Powerboat of the year 2013. Bella Patrol 7000 er en tøff helårsbåt som vi kommer tilbake til i en seinere artikkel.

– Eneste mulighet

Fra Bella Boats er det seks nyheter fra Bella, tre nyheter fra Flipper og og Aquador har to nyheter.

– Nå i dårligere tider vil vi bygge bedre og mer interessante båter. Det er den eneste muligheten vi kan få volumet tilbake. Vi må tenke helt nytt, sier Raimo Sonninen til Båtliv, og fortsetter:

– Vi bestemte oss for denne satsningen da vi besøkte Boston Waler i USA i 2009. De var også inne på samme tanker. Da bestemte vi oss for at vi vil bygge de beste båtene med utenbordsmotor i Nord-Europa. Vi tok kontakt med båtdesignere i Finland, Sverige og Norge - og vi fikk et samarbeid med Espen Thorup i Norge. Det er den beste beslutningen vi noen gang har gjort. Uten det gode samarbeidet vi hadde vi aldri klart dette, sier Sonninen

DESIGNET AV THORUP: Raimo Sonninen viser stolt frem Flipper 880 ST til en kunde.

Nye båter øker salget

De første modellene av Flipper-båtene designet av Espen Thorup ble lansert i fjor. Med redesign av Flipper-modellene har salget tatt seg opp.

– I 2012 klarte vi ikke å produsere like mange båter som vi kunne ha solgt. I år regner vi med å produsere om lag 500 Flipper-båter, sier Sonnien.

– Men å utvikle ti nye modeller er vel ikke billig, Raimo Sonninen?

– I fjor brukte vi o lag tre millioner euro i egenutvikling, men vi har god egenkapital etter mange år med millioner i netto. Takket være egenkapitalen kan vi gjøre denne satsningen. Hvis ikke det hadde vært for de gode årene tidligere kunne vi ikke ha gjort denne satsningen, sier Sonninen.

Flere nyheter i vente

Det blir flere godbiter fra Flipper, designet av Espen Thoprup. Sonninen forteller at da skal de lansere fire nye modeller neste år. Den nye Flipper-serien, designet av nordmannen er da oppe i ti modeller.

–  Deretter får vi litt tid til å roe ned, men vi vil ikke vente lenge før det skjer noe nytt. Vi har lært fra de gode tidene med mye salg, da vi bare lente oss tilbake. Det beste som finnes er videreutvikling, med forbedringer av modeller som vi ser i bilindustrien, sier Sonninen.

Powered by Labrador CMS