Gir deg kontroll over båttyven

Norske Seek and Find har utviklet et sporingssystem som lar deg slå av motoren om båten blir stjålet.

Publisert

Seek and Find på Fornebu er nå ferdig med prototypen. Det nye systemet  kan ventes på markedet til neste båtsesong. Produsenten forteller til Båtliv at over internett kan brukeren aktivere og deaktivere alle funksjoner.  En av de store fordelene er også at dette systemet ikke krever Sim-kort.

Setter seg i dvale

Enheten har flere sensorer, med mulighet for full kontroll.

– For eksempel kan man både aktivere og deaktivere søkekriteriene over hele verden. Blir for eksempel en utenborsmotor stjålet og lempet i en container, vil man miste GPS posisjonen. Men man vil kunne sette systemet i dvale til for eksempel motoren starter igjen, sier Frode van der Laak hos Seek and Find. Eieren kan da få melding via temperatursensoren eller den såkalte G-sensoren som Seek and Find har patentert at noe er i gang. En G-sensor registrerer slag og støt.

Stor nøyaktighet

Seek and Find har en patentsøkt teknologien som gjør at man kan stoppe motoren etter at man har fått melding om at den er stjålet.

– Hvis båten er stjålet vil man få vite posisjon, med en nøyaktighet på en meter. Man kan på en enkel måte finne den stjålne båten med et trykk. Dette har vi jobbet siden mars 2008 med og det er ingen andre som har denne funksjonen. Det stjeles enormt mange båter hvert år, og vi vil ha denne funksjonen klar til neste sesong, sier Frode van der Laak.

Snakk med tyven

Båttyvene vil nok bli enda mer overrasket når du henvender deg til dem. Systemet gir nemlig mulighet for å kontrollere mikrofon og båtens høytalere.

Som med mange andre tracking-systemer har også dette systemet en såkalt GEO-zone. Det vil si at om båten kjører utenfor en sone som du har bestemt, går alarmen. GPS-nøyaktigheten skal være på en meter, og den kan benyttes helt ned til 40 minusgrader og opp til 105 plussgrader, noe som burde holde for de fleste.

For iPhone og Android

Seek and Find er også i gang med å utvikle applikasjoner for iPhone og Android, slik at man har full kontroll over båten uansett hvor man er, så lenge man har telefondekning.

Når man bruker båten har også enheten en SOS-knapp for bruk ved øyeblikkelig fare.  Noe som gjør enheten ekstra brukervennlig er at den også har en LCD-skjerm for nødvendig informasjon.

Lav pris

Det er forventet at enheten vil koste rundt 1600 kroner. Månedsprisen vil ifølge Seek and Find ligge på mellom 30 og 40 kroner. Båtliv får opplyst at utvikleren jobber med prisene for å få det rimelig nok

Fra før av finnes det flere leverandører av sporingssystemer i Norge. Mest skiller Guard Sytstems seg ut, som bruker VHF-signaler i stedet for GPS-signaler, noe som gir bedre sporbarhet når tyverigodset gjemmes bort for eksempel i en container. I tillegg har vi leverandører som Mover, If Tracker (Followit) og Defa, for å nevne noen. Alle de sistnevnte med GSM-teknologi.

Båtliv og Seilas kommer med en større test av sporingssystemer over sommeren.

Powered by Labrador CMS