Gal franskmann i Amundsens kjølvann

Det er det de kaller ham her opp; Gale Franskmann. Mathieu Bonnier, 53 år gammel, var besatt: «Jeg vil reise fra nord-Grønland til Cambridge Bay, gjennom Nordvestpassasjen – i robåt. Alene.»

Publisert Sist oppdatert

Mathieu Bonniers ekspedisjon startet i Qaanaaq, en liten inuitt-landsby langt nord på Grønland. En landsby bebodd av jegere. I begynnelsen av juli 2010 fikk Mathieu fraktet sin robåt med Royal Arctic Line. Han begynte å forberede sin reise, mens de innfødte glodde på ham. Da han forklarte at første skritt på reisen var å krysse Baffinbukta mellom Grønland og Canada, en tur på 480 km, sa alle: «Pøh, det klarer han ikke.» Og da han fortalte dem at han derfra planla å ro til Cambridge Bay; 1900 km til, sa de: «Glem det!»

Sterk og sta

Mathieu, som også driver med fjellklatring, er vant til kaldt og dårlig vær. Og han er sterk og sta … Han har allerede gjennomført flere ekspedisjoner, blant annet da han krysset Alaska på ski med hund og slede. Og i 2009 kom han på 2. plass av 22 deltagere i en transatlantisk ro-konkurranse. Men det er stor forskjell på å krysse Atlanterhavet, der strømmer og vind kan dytte deg i riktig retning, og å navigere i arktiske områder hvor du bare kan stole på styrken i armene dine.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS