Full fres og folkefest i Arendal

Igjen er det klart for sjeiker, dyre solbriller, folkefest og mye motor i Arendal. Til helgen arrangeres Norwegian Grand Prix for 11. gang i sørlandsbyen.

Publisert

Når verdens dristigste piloter i klodens raskeste båter møtes til spektakulær VM-runde i Arendal 18.-20. juli, er alle turboer ladet for folkefest. Interessen er stor i følge arrangørene, og det ventes over 100.000 tilskuere til årets eneste Class 1-runde i Nord-Europa.

Det er 11. gang Arendal er vertsby for båtsportens Formel 1-klasse. Over 600 entusiastiske frivillige kaster loss  for en julihelg med  sydlandsk stemning og enormt trøkk til lands og til vanns.

Publikumsbane

Norwegian Grand Prix er i år enda mer publikumsvennlig enn tidligere. Nye internasjonale regler krever kortere bane. Det innebærer at de 10 kvalifiserte Class-1 båtene skal gjenneomføre 16 runder  mellom Arendal havn og Torungen. Med en hastighet på  opptil  250 km/t gjennom Galtesund og runding rett utenfor kaikanten i byen er publikum virkelig garantert orkesterplass.

-En utfordrende løype for oss  piloter,og for publikum blir racet enda mer spektakulært enn tidligere, sier Steve Curtis, tidenes mestvinnende throttleman i denne sporten. Steve kjørte tidligere med Bjørn Rune Gjelsten men fulgte med på lasset når Gjelsten i fjor solgte Spirit of Norway til sjeik Hassan bin Jabor Al-Thani fra Qatar.

Tre dagers fest

Festen starter med den tradisjonsrike paraden fredag ettermiddag. Da kjøres de ti båtene på store spesialbiler gjennom byen – ispedd andre spennende innslag. Åpningsseremonien foregår på den flytende scenen i Pollen, med bl.a. presentasjon av pilotene.

Lørdagens store høydepunkt blir EDOX Pole Position, hvor båtene kjører én og én på tid, for å sikre seg beste startspor til søndagens Grand Prix-race, som avvikles søndag ettermiddag med 16 forrykende og dramatiske runder.

Seiersmonien på flytescenen, med vinnerbåten og jublende seierherrer innerst i Pollen, er et punktum  tusenvis gleder seg til å oppleve.

Naturligvis vil VM-festen også inneholde en rekke eksotiske og fargesprakende ingredienser til lands og til vanns døgnet rundt.

Lørdag kveld blir det bl.a. hopprenn på snø midt i byen, med bl.a. alpinstjernene Aksel Lund Svindal og Kjetil Andre Aamodt i aksjon sammen med raceteamene.

Det blir også oppvisning av verdens raskeste pleasurebåt, en turbindrevet 47-foter som gjør over 300 km/t.

En rekke konserter planlegges og Arendal blir A- og B-kjendisenes møtested denne Grand Prix-weekenden.

Class 1

Class 1 er båtsportens største klasse i Europa. De ti båtene er avanserte katamaraner på over 40 fot. De veier fem tonn og er proppet med høyteknologi. Båtene er utstyrt med to  motorer som til sammen yter nærmere 2000 HK og toppfarten ligger på godt over 250 km/t.

I cockpiten sitter to piloter – en fører og en trottleman, som utsetter seg for ekstreme påkjenninger i det over timelange løpet.

I årets VM deltar 10 båter fra Quatar, England, Dubai, Italia, Australia og Norge. Foran runden i Arendal er det Victory 1 fra Dubai som leder sammenlagt.

   

Powered by Labrador CMS