Frykter ulykkessommer
Frykter ulykkessommer

Frykter ulykkessommer

Motorførernes Avholdsforbund  frykter at det går mot en ulykkessommer. – Fyllekjørerne slipper for lett unna, sier Bjarne Eikefjord i avholdsforbundet,

Publisert

Motorførernes Avholdsforbund frykter at kombinasjonen av raskere båter og mindre bekymring for alkoholinntaket gjør at vi står overfor en ulykkessommer.

– Den gang det var snakk om to pilsnere i en snor etter en båt var det kanskje ikke så farlig, men i dag har mange en hastighet på mellom 50 og 100 kilometer i timen på vannet, sier Eikefjord til NRK Østfold. 529 mennesker har omkommet med fritidsbåt i Norge i perioden 1993 til 2007, ifølge tall fra Sjøfartsdirektoratet, og 196 av dem var påvirket av alkohol.

En nylig studie viser at hjernen blir påvirket i langt større grad med 0,8 i promille enn det som tidligere har vært kjent.

– Med en promille på 0,8 svekkes evnen til å se egne feil og ta avgjørelser, fastslår Hilde Gundersen ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Bergen overfor Dagsavisen Hun har nylig gjennomført en studie med 60 menn i alderen 20 til 40 år, delt inn i grupper. En gruppe trodde de drakk alkoholfritt, mens de fikk servert alkohol, mens en annen trpdde de fikk servert alkohol, men fikk alkoholfritt. Studiene ble gjennomført med blant annet ved hjelp av en MR-maskin. Etter studiene mener Gundersen at det er god grunn til å sette ned promillegrensen til sjøs.

Powered by Labrador CMS