Færre båtuhell så langt i 2008
Færre båtuhell så langt i 2008

Færre båtuhell så langt i 2008

Foreløpige tall fra forsikringsselskapene Gjensidige og If viser en nedgang på hele 30 prosent i erstatningsutbetalingene i 2008 sammenlignet med fjoråret. Dette kan skyldes både mindre båtbruk og ikke minst langt dyrere diesel.

Publisert

Foto: Arkiv/ Ørjan Krogh Hansen.

De høye dieselprisene har trolig fått mange båteiere til å stramme inn båtbruken - og når de først er på sjøen kjører de gjerne roligere. Siden høy fart er en viktig årsak til mange uhell, mener forsikringsselskapene at mye økonomikjøring har redusert antallet skader. Men også det faktum at stadig flere monterer avanserte kartplottere i alle typer båter kan ha påvirket statistikken - ved siden av at godt sommervær og informasjonskampanjer nok har hatt en del å si.

Ifølge Bergens Tidende er det særlig antall grunnstøtinger som er redusert etter en årrekke med dystrere og dystrere ulykkestall. For fra 2005 til 2007 steg erstatningsutbetalingene etter fritidsbåthavarier med hele 75 prosent. Nå er forsikringsbransjen glad for at det går motsatt vei, selv om TrygVesta pussig nok har registrert en viss økning i skadeutbetalingene.

Ferske tall fra Redningsselskapet bekrefter likevel hovedtrenden: Færre har trengt hjelp på sjøen i år.

– Dette er selvfølgelig en gledelig utvikling, men vi har en mistanke om at noe av forklaringen kan være at det har vært mindre båttrafikk denne sommeren, sier informasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet til BT.

Powered by Labrador CMS